foto: AFP/Scanpix
Bēglim no Irākas gauži beidzas geja tēlošana Austrijā
Austrija noraidījusi patvēruma lūdzēju, kurš apgalvojis, ka ir gejs.
2018. gada 23. augusts, 23:12

Bēglim no Irākas gauži beidzas geja tēlošana Austrijā

Jauns.lv / LETA

Austrijas varasiestādes noraidījušas kāda irākieša, kurš apgalvojis, ka ir gejs, lūgumu par patvēruma piešķiršanu, ceturtdien vēsta laikraksts "Kurier".

Štīrijas federālās zemes amatpersonas atzinušas, ka nav spējušas noticēt irākieša versijai, jo 27 gadus vecais vīrietis demonstrējis "stereotipisku, pārspīlēti meitenīgu uzvedību (grimases, žesti)", kas likusies neīsta, vēsta laikraksts. Vīrietis, kurš, atbilstoši citiem apgalvojumiem, esot aktīvs Austrijas geju kopienas biedrs, lēmumu var pārsūdzēt.

Varas pārstāvji jau iepriekš noraidījuši kāda afgāņa, kas, pēc paša teiktā, esot gejs, lūgumu par patvēruma piešķiršanu, jo viņš neesot "izturējies un ģērbies" kā homoseksuālis.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" norādījusi, ka tā Austrijas patvēruma piešķiršanas procedūrā saskata "strukturālu problēmu".

Iekšlietu ministrijas preses sekretārs Kristofs Pelcs ceturtdien pārmetumus noraidīja, sakot, ka amatpersonas, kas izvērtē patvēruma piešķiršanas lūgumus, ir atbilstoši apmācītas.

Lejasaustrijas amatpersona, kas 18 gadus vecā afgāņa apgalvojumus, ka viņš ir gejs, nav uzskatījusi par ticamiem, vairs pieteikumu izvērtēšanas procesā nestrādā, sacīja Pelcs.

"Tas, kā jūs staigājat, uzvedaties un ģērbjaties, pat ne vismazākajā mērā neliecina par jūsu homoseksualitāti," esot bijis teikts amatpersonas atzinumā, vēstīja laikraksts "Falter".

Laikraksts minēja arī citus līdzīgus gadījumus. Tā kāda afgāņa pieteikuma noraidījumā esot skaidrots: "Ir apšaubāmi, ka talibi varētu būt ieinteresēti zēnā, kurš runā stostīdamies, ir labi barots un nerada priekšstatu, ka varētu kļūt par labu karotāju".