foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vairāk nekā 4,6 miljoni eiropiešu piedalās apspriešanā par pāreju uz vasaras laiku
Pēdējo pāris nedēļu laikā apspriedē iesaistīto cilvēku skaits strauji pieaudzis.
Pasaulē
2018. gada 18. augusts, 09:18

Vairāk nekā 4,6 miljoni eiropiešu piedalās apspriešanā par pāreju uz vasaras laiku

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisijas (EK) rīkotajā sabiedriskajā apspriešanā par pārejas uz vasaras lauku lietderību piedalījušies vairāk nekā 4,6 miljoni respondentu no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, piektdien paziņojusi EK.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apspriešana norisinājās no 4. jūlija līdz 16. augustam un tajā, tiešsaistē aizpildot anketu, varēja piedalīties ES valstu pilsoņi, ieinteresētās puses un valsts pārvaldes institūcijas.

EK tagad analizēs atbildes un tuvākajās nedēļās publiskos ziņojumu par rezultātiem.

Augusta sākumā EK pavēstīja, ka apspriešanā piedalījušies vairāk nekā miljons respondentu.

Sabiedriskā apspriešana tika veikta pēc Eiropas  Parlamenta (EP) lūguma.

Tajā respondentiem tika jautāts, vai viņi vēlas saglabāt laika  maiņu vai atteikties no tās, kā arī kuram laikam viņi dod priekšroku - vasaras vai ziemas laikam.

Pilsoņu iniciatīvas vairākās ES valstīs apliecinājušas, ka lielu daļu sabiedrības satrauc pāreja uz vasaras laiku un atgriešanās pie ziemas laika, kas notiek katra marta un oktobra pēdējā nedēļas nogalē.

Latvijas Ministru kabinets 14. augustā atbalstīja nacionālo pozīciju, kas paredz pārtraukt pulksteņa rādītāju grozīšanu divas reizes gadā un saglabāt vasaras laiku, tādu pašu nostāju 25. jūlijā apstiprināja Lietuvas valdība. Savukārt Igaunijas valdība 9. augustā atbalstīja nostāju, ka visā ES jāatsakās no pulksteņa rādītāja pagriešanas par vienu stundu divreiz gadā, taču nepauda viedokli par to, vai būtu labāk pastāvīgi palikt pašreizējā ziemas vai vasaras laikā.

Par atteikšanos no pārejas uz vasaras laiku visaktīvāk iestājas Lietuva, Somija un Polija.

Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka EP un ES Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām ES dalībvalstīm.

Pāreja no ziemas laika uz vasaras laiku un atpakaļ tika ieviesta, to pamatojot ar nepieciešamību labāk izmantot diennakts gaišo laiku un taupīt elektroenerģiju, taču pastāv viedoklis, ka tā var kaitēt veselībai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās