foto: EPA/LETA
Bijušie CIP direktori pauž bezprecedenta nosodījumu Trampam
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2018. gada 17. augusts, 21:08

Bijušie CIP direktori pauž bezprecedenta nosodījumu Trampam

Jauns.lv / LETA

Bijušie ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktori un citas augstas izlūkošanas jomas amatpersonas nākušas klajā ar bezprecedenta nosodījumu prezidentam Donaldam Trampam, šādi reaģējot uz Trampa lēmumu atņemt drošības pielaidi bijušajam CIP direktoram Džonam Brenanam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Paziņojumā Trampa lēmumu nosodījuši bijušie CIP direktori, kurus iecēluši kā demokrātu, tā republikāņu prezidenti, ieskaitot Robertu Geitsu, Džordžu Tenetu, Porteru Gosu, Leonu Panetu un Deividu Petreusu.

"Prezidenta soļiem pret Džonu Brenanu un draudiem spert līdzīgus soļus pret citām bijušajām amatpersonām nav nekāda sakara ar to, kam ir un kam nav jābūt drošības pielaidei, bet tam ir liels sakars ar centieniem ierobežot runas brīvību," teikts paziņojumā.

Trampa soli raksturojot kā "aplamu un dziļi nožēlojamu", paziņojumu parakstījušie norādīja, ka "mēs nekad agrāk nesam redzējuši, ka drošības pielaides apstiprināšana vai atsaukšana tiktu izmantota kā politisks instruments, kā tas ir šajā lietā".

Pēc tam, kad Baltais nams bija paziņojis, ka Brenanam, kurš ir pazīstams kā Trampa kritiķis, atņemta drošības pielaide viņa "dīvainās uzvedības" dēļ, Tramps atzina, ka šis solis sperts Brenana kritisko izteikumu un komentāru dēļ, ko viņš veltījis jautājumam par Trampa kampaņas iespējamo sadarbību ar Krieviju.

Trampa lēmums izpelnījies plašu nopēlumu, bet prezidenta sabiedrotie republikāņi to aizstāvējuši vai atteikušies publiski nosodīt.