foto: Shutterstock
Toljati cilvēkiem aizliedz turēt vairāk par diviem suņiem
Pasaulē
2018. gada 20. augusts, 06:30

Toljati cilvēkiem aizliedz turēt vairāk par diviem suņiem

Kas Jauns Avīze

Krievijā Toljati mērija aizliegusi pilsētniekiem turēt mājās vairāk par diviem suņiem un kaķiem.

Tas noteikts jaunajos pilsētas labiekārtošanas noteikumos, kur cita starpā noteikts savākt aiz sava suņa, bez uzpurņa ārā vest atļauts tikai kucēnus līdz trīs mēnešu vecumam, par suņiem aizliegtu teritoriju pasludināta pludmale, sporta un rotaļlaukumi, skolas, bērnudārzi, ēstuves, veikali un tirgi.

Galvenais ierobežojums ir aizliegums pat savā mājoklī turēt vairāk par diviem pieaugušiem suņiem, kā arī diviem pieaugušiem kaķiem. Pārkāpējiem draud administratīvais sods, privātpersonām līdz 2000 rubļu, amatpersonām līdz 6000 rubļu, juridiskajām personām no 6000 līdz 10 000 rubļu. Atkārtota pārkāpuma gadījumā sods divkāršosies.

Šādi noteikumi jau pastāvējuši desmit gadus līdz 2013. gadam. Pilsētas saimniecības departamenta pārstāve Irina Medvedeva gan atzīst, ka nav ne iespējas, ne pietiekamu pilnvaru meklēt pa dzīvokļiem virsnormas suņus un kaķus.

“Mēs varam tikai laipni palūgt cilvēkam, par kuru saņemta sūdzība, labprātīgi atzīt dzīvnieku turēšanas faktu un tos uzrādīt. Un visbiežāk seko atteikums – un ne vienmēr laipnā formā. Pat ja piesaistīt policijas iecirkņa inspektoru, arī ar viņu mūs var neielaist dzīvoklī. Tam nepieciešams tiesas lēmums,” atzīst Medvedeva.

Turklāt ar kaimiņu liecībām nepietiek. Ja arī viņi redzējuši, ka pārkāpējs pavadā ved trīs un vairāk suņu, ir pat to nofilmējuši, pierādījumam ir par maz – vajadzīga juridiski veikta uzskaite tieši dzīvoklī.  

Valsts domes Ekoloģijas un apkārtējās vides aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Burmatovs paudis aizdomas, ka Toljati mērija ar šādu ierobežojumu pārkāpj likumu. “Ja man jau ir četri kaķi, kur tos likt? Slīcināt? Atdāvināt paziņām? Izmest uz ielas? (..) Un ja es varu atļauties turēt kaut piecus suņus? Liela māja, liels dzīvoklis, pietiekams budžets – kam būs sliktāk, ja suņi dzīvos pie manis, nevis skraidīs pa ielām ēdiena meklējumos?” vaicā Burmatovs.

Nesen Rīgā, Purvciemā, pēc sūdzības izsauktie pašvaldības policisti kādas pensionāres dzīvoklī atrada 24 kaķus. Dzīvnieki bija paēduši, taču nekopti, miteklis piegānīts, smirdoņa bija jūtama jau uz ielas.