Tā izskatās visdārgākā dzelzceļa stacija pasaulē - Ņujorkā to būvēja 12 gadus. FOTO
Jauno staciju atklāja bez ceremonijas.
Pasaulē
2016. gada 3. marts, 14:10

Tā izskatās visdārgākā dzelzceļa stacija pasaulē - Ņujorkā to būvēja 12 gadus. FOTO

Jauns.lv

Jaunās stacijas nosaukums būs "Acs", lai gan daudziem tās ārskats atgādina baltu dūju, bet citiem - simboliskus lidmašīnas spārnus. Jaunā dzelzceļa stacija ir vietā, kur reiz bija "Ground Zero", Ņujorkas Dvīņu torņu vietā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ņujorkā 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumā sagrauto Pasaules Tirdzniecības centra Dvīņu torņu vietā ceturtdien tika atklāta pasaulē dārgākā dzelzceļa stacija. 12 gadus būvētā stacija "World Trade Center Transportation Hub" tika atklāta pēcpusdienā bez oficiālas ceremonijas blakus teroraktos sagrauto torņu atrašanās vietai.

Šī stacija savieno pasažieru vilcienu līniju PATH uz Ņūdžersijas štatu ar Ņujorkas metro līnijām, nodrošina gājēju piekļuvi tirdzniecības centra torņiem, un tajā arī atradīsies liels veikalu un restorānu komplekss. Stacijas ēka ar nosaukumu "Oculus" ("Acs"), kuru projektējis Šveices spāņu izcelsmes arhitekts Santjago Kalatrava, ir milzu ovāls, kas veidots no tērauda sijām un stikla eliptiskā formā un sniedzas uz debesīm kā putna spārni.

Stacija ir 107 metrus gara, un platākajā vietā tās platums ir 35 metri.

Ceturtdien bija tikai daļēja atklāšana, un veikalus stacijas ēkā paredzēts atvērt augustā. 12 gadu laikā kopš stacijas projekta uzsākšanas tas ticis asi kritizēts par izskatu, pārmērīgām izmaksām un tā īstenošanas aizkavēšanos par septiņiem gadiem.

Sākotnējais stacijas būvniecības budžets bija divi miljardi ASV dolāru, bet tas pieauga līdz 3,85 miljardiem dolāru, padarot šo staciju par visdārgāko pasaulē. Pagaidu stacija, kas tika uzcelta uzreiz pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem, izmaksāja tikai 323 miljonus dolāru.

Ņujorkas un Ņūdžersijas Ostu pārvalde 2008.gadā publicētā ziņojumā atzina, ka sākotnējais būvniecības izmaksu novērtējums ir pārāk zems, bet uzsvēra priekšrocības, ko šī stacija nodrošinās Ņujorkai. Ziņojumā teikts, ka stacija pēc pabeigšanas apkalpos 250 tūkstošus cilvēku un vairāk nekā 200 tūkstošus pasažieru dienā, kļūstot par trešo lielāko transporta centru šajā pilsētā.


LETA/Foto: Reuters

Tēmas