foto: LETA
Dānija būvēs žogu uz Vācijas robežas, lai apturētu Āfrikas cūku mēra izplatīšanos
Meža cūka.
Pasaulē
2018. gada 15. augusts, 19:33

Dānija būvēs žogu uz Vācijas robežas, lai apturētu Āfrikas cūku mēra izplatīšanos

LETA

Dānija būvēs 70 kilometru garu žogu uz robežas ar Vāciju, lai neļautu mežacūkām ienēsāt valstī Āfrikas cūku mēri, trešdien paziņojusi Dānijas Vides aizsardzības aģentūra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Žoga celtniecību plānots sākt nākamgad. Paredzēts, ka tas būs līdz 1,5 metriem augsts, atklāja aģentūra.

Dānijas parlaments jau jūnijā apstiprināja žoga celtniecību, kā arī atbalstīja citus pasākumus, lai apturētu Āfrikas cūku mēra izplatīšanos. Eiropas Savienībā (ES) Āfrikas cūku mēris galvenokārt konstatēts Baltijas valstīs, Polijā un Rumānijā.

Kritiķi tikmēr apgalvo, ka žogs kaitēs savvaļas dzīvniekiem un ir simbolisks solis pašreiz neesošas problēmas risināšanai.

Žoga izmaksas aplēstas uz 30 miljoniem Dānijas kronu (4,02 miljoniem eiro).

Dānijas vides ministrs Jakobs Ellemanns Jensens jūnijā brīdināja, ka Āfrikas cūku mēra izplatīšanās var negatīvi ietekmēt Dānijas cūkgaļas eksportu uz valstīm, kas neietilpst ES. Vidēji gadā Dānija uz valstīm ārpus ES eksportē cūkgaļu par 11 miljardiem kronu (1,40 miljardiem eiro).

Dānijas kopējais cūkgaļas eksports 2016.gadā sasniedza aptuveni 30 miljardus kronu (4,02 miljardus eiro).

"Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma gadījumā eksports uz valstīm ārpus ES beigsies," brīdināja ministrs.

Āfrikas cūku mēris nav cilvēkiem bīstama slimība, bet cūkām infekcija ir nāvējoša.

Saskaņā ar "Eurostat" datiem ES ir aptuveni 150 miljoni cūku, kas ir daudz vairāk nekā liellopu, kuru skaits mērāms aptuveni 89 miljonos.

40% no cūkām ES atrodas Spānijā un Vācijā. Daudz cūku tiek audzētas arī Francijā, Dānijā, Nīderlandē un Polijā, liecina "Eurostat" dati.

Dānija, kas pazīstamu ar kvalitatīvu bekonu, ir vienīgā ES valsts, kur cūku skaits pārsniedz cilvēku skaitu. Dānijā uz katriem 100 cilvēkiem ir 215 cūkas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās