Mihails Gorbačovs atklāj ilgas dzīves noslēpumus un uzdzied 85. jubilejā. VIDEO
Bijušais PSRS prezidents un padomju kompartijas ģenerālsekretārs Mihails Gorbačovs atklāj, ka viņa ilgā mūža noslēpums slēpjas tajā, ka viņš kopā ar sievu Raisu katru dienu gājis vismaz sešu kilometru garās pastaigās.
Pasaulē
2016. gada 3. marts, 19:10

Mihails Gorbačovs atklāj ilgas dzīves noslēpumus un uzdzied 85. jubilejā. VIDEO

Jauns.lv

Pēdējais, un arī vienīgais, PSRS prezidents Mihails Gorbačovs Maskavas viesnīcā „Radisson” nosvinējis savu 85. dzimšanas dienu. Pirms jubilejas viņš radio „Baltkom” atklājis, kas viņam palīdzējis tik ilgi nodzīvot. Jubilejā viņš arī uzdziedāja kopā ar „Mašina vremeņi” līderi Andreju Makareviču.

„Vispār jau jāsāk aizdomāties par to, ka dzīve iet uz beigām. Mans gadu cipars no cilvēka prasa daudz – gan attieksmē pret sevi, dzīvi, un pat diētu. Statistika liecina, ka Krievijā daudz cilvēku nenodzīvo pat līdz 70 gadiem. Domāju, ka manas stiprās veselības pamatā ir tas, ka es ar Raisu (savu dzīvesbiedri) teju četrdesmit gadus, neskatoties uz laika apstākļiem – vējš, sniegs vai putenis – katru dienu gājām pastaigās, ik dienu nostaigājot sešus kilometrus. Tomēr tagad jau esmu nokļuvis medicīnas apskāvienos. Ir daudz problēmu,” Gorbačovs atzina intervijā radio „Baltkom”.

Tomēr viņš nav pesimists un uzskata, ka viņa lielākais ilgās dzīves ieguvums ir pieredze, kuru tagad var izmantot: „Piemēram, pārspriežot pašreizējās dzīves problēmas ekonomiskajā, politiskajā un kultūras sfērā. Man jādomā, lai vēl atlikušajā savā laikā es varētu izdarīt maksimāli daudz, lai atbalstītu jauno paaudzi, kura iesoļo dzīvē. Izdarīt visu, lai valsts nenoietu no ceļa, nenokļūtu bezdibenī, no kura grūti izķepuroties. Un pašreiz tādas briesmas pastāv.”

Latvijā neviennozīmīgi vērtētais Mihails Gorbačovs pašlaik ir Krievijā pastāvošā režīma kritiķis, kaut arī samērā mērens. Par to liecina arī tas, ka starp pusotru simta uzaicinātajiem viņa 85. dzimšanas dienas viesiem bija arī viens no kaismīgākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķiem – krievu rokgrupas „Mašina vremeņi” līderis Andrejs Makarevičs, ar kuru kopā Gorbačovs arī izpildīja kādu dziesmu. Jāteic, ka savulaik šaurā lokā Gorbačovs mīlēja savai sievai Raisai uzdungot kādu no „Mašina vremeņi” melodijām.

Mihails Gorbačovs bija PSRS prezidents no 1985. gada marta līdz 1991. gada augusta pučam. Viņš arī saņēmis Nobela Miera prēmiju un sekmējis to, ka kādreizējās PSRS republikas, arī Latvija, ieguva neatkarību, kaut gan to ne īpaši publiski un arī savā darbībā atbalstīja. Tomēr, ja tolaik pie PSRS varas grožiem būtu kāds konservatīvāk noskaņots politiķis, diez vai Baltijas valstis tik mierīgā ceļā atgūtu neatkarību. Gorbačovs bija arī pirmais PSRS līderis, kurš sabiedrībā izveda un „neslēpa” savu kundzi – pirmo lēdiju Raisu, kura 1999. gadā mira no vēža.

Gorbačovs kopā ar Makareviču uzdzied savā 85. jubilejā Mihails Gorbačovs par saviem mūža 85 gadiem (krievu val.) Kasjauns.lv/Foto: Vida Press