foto: EPA/LETA
Bēgļi pārplūdina Spāniju: lūk, ar ko valsts šobrīd saskaras
Spiediens, kādam Spānijas varasiestādes pakļautas pēdējā laika migrācijas viļņa dēļ, kļuvis vēl lielāks.
Pasaulē
2018. gada 15. augusts, 10:30

Bēgļi pārplūdina Spāniju: lūk, ar ko valsts šobrīd saskaras

Jauns.lv

Tā šobrīd izskatās Spānijā. Policija pieliek visas pūles, lai tiktu galā ar strauju bēgļu pieplūdumu no Āfrikas kontinenta. Viņiem visiem ir mērķis nokļūt Eiropas ziemeļos, īpaši - Vācijā, kur tiek izsniegti dāsni pabalsti.

Sagaidāms, ka bēģļu pieplūdums drīzumā būs vēl lielāks.

No janvāra līdz jūlija beigām Spānijā pa Vidusjūru ieradās vairāk nekā 23 000 migrantu - apmēram trīsreiz vairāk nekā analogā laika posmā pērn.

Vācijas varasiestādes satrauc nelegālo imigrantu pieplūduma palielināšanās Spānijā, kas sākusies pēc tam, kad Roma paziņoja, ka slēdz savas ostas migrantu pārvadātāju kuģiem,

Itālija kļuva par nelegālo imigrantu galvenajiem ieceļošanas vārtiem Eiropas Savienībā pēc tam, kad tā dēvētais Balkānu maršruts 2016.gadā tik slēgts.

foto: EPA/LETA
Spiediens, kādam Spānijas varasiestādes pakļautas pēdējā laika migrācijas viļņa dēļ, kļuvis vēl lielāks.

"Mums ir bail, ka daudzi migranti var doties uz Franciju, Beniluksa valstīm un Vāciju," intervijā laikrakstam "Bild am Sonntag" atzina Teihmans.

Vācijas valdība jau tagad sniedz atbalstu Spānijai, lai tā labāk varētu tikt galā ar jauno migrācijas vilni.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Spānijas krastus no Āfrikas sasniedzis 21 000 nelegālo imigrantu. Tikai sestdien vien Spānijas krasta apsardzes kuģos no deviņām migrantu laivām tika uzņemti 395 cilvēki.

"Kaut arī nelegālās migrācijas aktivitāte Spānijā auga jau visu 2018.gadu, vēl svarīgāks ir nesenais lielais vilnis," pagājušajā nedēļā norādīja Starptautiskā Migrācijas organizācija.

Īstenojot Vācijas kancleres Angelas Merkeles "atvērto durvju politiku", Berlīne 2015.gadā valstī ļāva nekontrolēti ieceļot teju 900 000 nelegālo imigrantu.

foto: EPA/LETA
Šā gada pirmajos sešos mēnešos Spānijas krastus no Āfrikas sasniedzis 21 000 nelegālo imigrantu.

600 Āfrikas migranti ielaužas Spānijas Seutā

Aptuveni 600 Aizsahāras Āfrikas migrantu, pārvarot dubultu robežžogu, no Marokas 26.jūlijā ielauzā Spānijai piederošajā Seutā, pavēstīja policija.

Sturmējot robežu, migranti uzbrukuši drošības spēku pārstāvjiem, vairākus nopietni savainojot.

Ielaušanās notikusi ceturtdienas rītā, Seutā apliecināja Spānijas Civilās gvardes pārstāvis.

Robežu sturmējuši aptuveni 800 migranti, 602 izdevies iekļūt Seutā.

Migranti žogā izgriezuši caurumus, bet policistus, kas centušies viņus apturēt, apmētājuši ar izkārnījumiem un nedzēstiem kaļķiem - ādu kairinošu vielu, pavēstīja policija.

Spānijas Seutā ielauzušies 400 Āfrikas migranti

Aptuveni 400 Aizsahāras Āfrikas migrantu, pārvarot dubultu robežžogu, no Marokas ceturtdien ielauzušies Spānijai piederošajā Seutā, pavēstīja policija.

gallery icon
9

Migranti policijas automašīnas apmētājuši ar akmeņiem, kā arī uzbrukuši policistiem ar pašdarinātiem liesmu metējiem.

Policijas paziņojumā teikts, ka slimnīcā nogādāti 16 migranti. Hospitalizēti pieci no ievainotajiem 15 policistiem.

Spānijas Sarkanais Krusts tviterī paziņoja, ka robežas šturmēšanas gaitā cietuši 132 migranti.

Migranti metušies pāri nožogojumiem pēkšņi un uzvedušies ļoti vardarbīgi, daži uzbrukuši policistiem ar nedzēstiem kaļķiem, kas bijuši caurulēs un pudelēs, norādīja policija.

Vairākiem policistiem izraisīti sejas un roku apdegumi.

Sarkanā Krusta pārstāve sakariem ar presi Isabela Brasero sacīja, ka organizācija sniegusi palīdzību 30 ievainotiem migrantiem, norādot, ka viņu savainojumi nav nopietni.

Kad migranti pārvarējuši nožogojumu, viņi skrējuši uz centru, kurā tiek izmitināti šajā Spānijas teritorijā nokļuvušie migranti, sacīja Brasero.

foto: Ekrānuzņēmums
Aizsahāras afrikāņi, kas nelegāli dzīvo Marokā, cenšas nokļūt Eiropā.

Spānijai piederošie Seutas un Meliljas anklāvi ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) teritorijas, kam ir sauszemes robežas ar kādu Āfrikas valsti, un tos bieži cenšas izmantot afrikāņu nelegālie imigranti, kas vēlas iekļūt blokā.

Aizsahāras afrikāņi, kas nelegāli dzīvo Marokā, cenšas nokļūt Eiropā, pārvarot sešus metrus augstos žogus, kas Maroku nošķir no Spānijas anklāviem - Seutas un Meliljas. Tie, kam izdodas robežu pārvarēt, nokļūst pārpildītajos migrantu pagaidu izmitināšanas centros. Vēlāk viņi tiek repatriēti vai izlaisti brīvībā.

Līdz ar migrantu masveida ielaušanos Seutā spiediens, kādam Spānijas varasiestādes pakļautas pēdējā laika migrācijas viļņa dēļ, kļuvis vēl lielāks. Katru dienu nedrošās laivās no Āfrikas pāri Vidusjūrai Spānijā ierodas vairāki simti migrantu.

Spānijas Jūras glābšanas dienests paziņoja, ka ceturtdien Vidusjūrā savos kuģos uzņēmis 332 cilvēkus, bet trešdien 424.