Pasaulē
2016. gada 4. marts, 10:12

Vašingtona brīdina Eiropu par gaidāmiem "Islāma valsts" teroraktiem

Jauns.lv

Teroristu grupējumi "Islāma valsts" un "Al Qaeda", kā arī tā filiāles īstenošanai tuvākajā laikā Eiropā gatavo jaunus uzbrukumus, teikts brīdinājumā, kas ceturtdien publicēts ASV Valsts departamenta tīmekļa vietnē.

"Visas Eiropas valstis joprojām nav pilnībā pasargātas no transnacionālo teroristu organizāciju draudiem," uzsvērts dokumentā.

Specdienesti uzskata, ka uzbrukumus visticamāk varētu sarīkot teroristi, kas darbojas vienatnē un kurus "iedvesmo ekstrēmistu organizācijas".

Valsts departaments šīs prognozes saista ar to, ka Eiropā no Sīrijas un Irākas atgriežas ar "Islāma valsti" saistījušies Eiropas valstu pilsoņi.

Par teroristu uzbrukumu mērķi, ņemot vērā līdzšinējos precedentus, varētu kļūt "lieli sporta pasākumi, teātri, atklātas tirgošanās vietas, aviodienesti, transporta sistēmas un sabiedriskas vietas, kur vērojama liela cilvēku koncentrācija," norāda Valsts departaments.

Dokumentā arī pausts brīdinājums, ka terorakti iespējami citos reģionos - Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

"Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Parīzes terorakti tika izplānoti Sīrijā, sagatavoti Beļģijā un pastrādāti ar francūžu palīdzību, uzreiz pēc slaktiņa paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

LETA/Foto: EPA/LETA