foto: Ekrānuzņēmums
Cīņā ar narkotiku pārdozēšanu Norvēģija uzsāks bezmaksas heroīna izdalīšanas programmu
Šajā programmā varētu tikt iesaistītas 400 atkarīgās personas.
Pasaulē
2018. gada 10. augusts, 16:30

Cīņā ar narkotiku pārdozēšanu Norvēģija uzsāks bezmaksas heroīna izdalīšanas programmu

LETA

Norvēģija, kur ir viens no augstākajiem mirstības līmeņiem no narkotiku pārdozēšanas, izmēģinājuma kārtā uzsāks bezmaksas heroīna izdalīšanas programmu, cenšoties uzlabot visvairāk atkarīgo personu dzīves apstākļus, piektdien paziņojusi valdība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veselības un sociālo lietu direktorātam uzdots sagatavot iespējamo pacientu identificēšanas kārtību, izstrādāt programmas īstenošanas metodiku un aprēķināt tās izmaksas.

"Mēs ceram, ka tas sniegs risinājumu, kas nodrošinās (..) augstāku dzīves kvalitāti tiem atkarīgajiem, kas šobrīd nav sasniedzami un kuriem pašreizējās programmas pietiekamā mērā nepalīdz," feisbukā norādījis veselības ministrs Bents Heije.

Norvēģijā 2015.gadā tika reģistrēts 81 nāves gadījums no pārdozēšanas uz miljons iedzīvotājiem, un vēl augstāks mirstības līmenis no pārdozēšanas Eiropā reģistrēts vienīgi Igaunijā un Zviedrijā - attiecīgi 132 un 88 nāves gadījumi uz miljons iedzīvotājiem.

Medicīniskā heroīna terapija, kas izmēģināta jau Šveicē, Nīderlandē un Dānijā, tiek vērtēta pretrunīgi, taču tās atbalstītāji uzskata, ka tā ne tikai uzlabo atkarīgo personu dzīves kvalitāti un samazina nāves gadījumu skaitu no pārdozēšanas, bet uzlabo arī kriminogēno situāciju un mazina ar to saistītās izmaksas.

Tomēr nav sagaidāms, ka norvēģu programma tiks uzsākta agrāk kā 2020.gadā, ministrija norādījusi savā paziņojumā.

Tikmēr laikraksts "Aftenposten" lēš, ka šajā programmā varētu tikt iesaistītas 400 atkarīgās personas.