foto: Shutterstock
Jaunas meitenes Lielbritānijā skolās māca, kā izbēgt no piespiedu laulībām - apakšbiksēs ielikt metāla karoti
Pasaulē
2018. gada 22. jūlijs, 07:29

Jaunas meitenes Lielbritānijā skolās māca, kā izbēgt no piespiedu laulībām - apakšbiksēs ielikt metāla karoti

Kas Jauns Avīze

Meitenēm, kuras vēl sēž skolas solā, māca, kā izvairīties no piespiedu izprecināšanas. Un runa nav par Jemenu, Afganistānu vai nomaļiem Āfrikas ciemiem, bet gan Angliju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdsā Kooperatīvās akadēmijas audzēknēm izdala metāla karotes ar pamācību, kā tās ielikt apakšveļā, ja ir aizdomas, ka viņas grasās izvest uz ārzemēm, lai ar varu salaulātu.

Pēdējā iespēja lidostā

Ideja ir vienkārša – lidostas drošības apskatē metāla detektors reaģēs uz karoti, un, kad meiteni aizvedīs malā pārbaudei, viņa varēs paziņot drošībniekiem, kas notiek.

Skolotāja Harindera Kaura teic, ka šādi iespējams glābt skolnieču dzīves. Pēc viņas vārdiem, 80% piespiedu laulību Lielbritānijā tiek slēgtas ārvalstīs, it īpaši vasaras brīvlaikā.

“Tās sešas nedēļas, kad ilgst vasaras brīvdienas, skola nekādi nekontaktējas ar vecākiem, un viņiem rodas iespēja aizbraukt uz ārzemēm, sarīkot kāzas, bet pēc tam atgriezties,” saka Kaura.

Pēc Lielbritānijas labdarības organizācijas Karma Nirvana ziņām, ar karošu palīdzību izglābtas jau dažas meitenes.

Katrai sestajai ne vairāk par 15 gadiem

2014. gadā Lielbritānijā stājās spēkā likums, kas piespiedu laulības pasludināja par kriminālnoziegumu, un vecākiem šādos gadījumos draud līdz septiņiem gadiem cietumā.

Pērn valdības nodaļa cīņai pret šo problēmu reģistrēja ap 1200 šādu izprecināšanu, bet patiesais apjoms var būt vēl lielāks. Visbiežāk meitenes un sievietes piespiedu laulībām izved uz Pakistānu, Bangladešu, Indiju un Somāliju. Apmēram 30% gadījumu runa ir par pusaudzēm, kas jaunākas par 18 gadiem, katrā sestajā – bērnam nav vairāk par 15 gadiem.

Glābj no barbariskas tradīcijas

Arī Zviedrijā izskanējusi karošu iniciatīva, šogad ar to klajā nāca Gēteborgas varas iestādes. Pērn Zviedrijā pa īpašu karsto tālruni saņemti 139 ziņojumi par bērnu izprecināšanu un piespiedu laulībām.

Piemēram, 2014. gadā 14 gadus vecu meiteni tēvs aizveda uz Etiopiju izprecēt gados vecākajam brālēnam. Viņa izglābās, kad "Facebook" lūdza palīdzību skolas vadībai. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Turklāt runa nav tikai par laulībām, bet arī barbarisko sieviešu dzimumorgānu apgraizīšanu. 2015. gadā veikts pētījums liecināja, ka līdz pat 38 000 meiteņu un sieviešu pārcietušas apgraizīšanu, ko plaši praktizē Somālijā, Eritrejā, Etiopijā, Ēģiptē un Gambijā. Zviedrijā par to draud cietumsods, arī tad, ja šausminošā procedūra veikta ārpus valsts.

To nevar arī salīdzināt ar vīriešu apgraizīšanu, jo šī absurdā tradīcija ir vēl daudz sāpīgāka, kropļojoša un bieži vien bīstama dzīvībai. Pēc UNICEF 2003. gada datiem, Ēģiptē šādi sakropļoti 97% precēto sieviešu. Kaut arī 2009. gadā to aizliedza, šīs operācijas plaši veic pagrīdē. Pasaulē tās pārcietušas ap 200 miljonu sieviešu, galvenokārt 27 Āfrikas valstīs, kā arī Indonēzijā, Irākā un Jemenā.