foto: Oliver Contreras/Sipa USA
Tramps noraida Putina priekšlikumu ļaut, lai Krievijas pārstāvji nopratina ASV amatpersonas
Pasaulē
2018. gada 19. jūlijs, 23:48

Tramps noraida Putina priekšlikumu ļaut, lai Krievijas pārstāvji nopratina ASV amatpersonas

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps noraidījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšlikumu atļaut, lai Krievijas amatpersonas nopratina bijušo ASV vēstnieku Krievijā un citus ASV pilsoņus, ceturtdien pavēstīja Baltais nams.

"Prezidents Putins atklāti nāca klajā ar šādu priekšlikumu, bet prezidents Tramps tam nepiekrīt," sacīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Putins minējis, ka varētu atļaut, lai ASV tieslietu amatpersonas ierodas Krievijā un nopratina 12 izlūkošanas amatpersonas, kas tiek apsūdzētas par ASV Demokrātu partijas datoru uzlaušanu, bet apmaiņā tiktu sagaidīts, ka Krievija varētu nopratināt bijušo ASV vēstnieku Krievijā Maiklu Makfolu un citus.

"Cerams, prezidents Putins nodrošinās, ka 12 identificētie Krievijas pilsoņi ierodas Savienotajās Valstīs, lai pierādītu savu nevainīgumu vai vainu," sacīja Sandersa.

Makfols trešdien pauda sašutumu, pēc tam kad Sandersa bija minējusi, ka Tramps "tiksies ar savu komandu", lai apspriestu Putina priekšlikumu, ko ASV līderis sākotnēji raksturoja kā "neticamu piedāvājumu".

Putins šo vienošanos ierosināja Helsinku samita noslēgumā ar Trampu kopīgajā preses konferencē, atbildot uz jautājumu, vai viņš izdos 12 Krievijas aģentus, lai viņi ASV varētu stāties tiesas priekšā.

Maskava vēlāk paziņoja, ka vēlētos iztaujāt Makfolu, kā arī 11 amatpersonas un uzņēmējus saistībā ar ASV dzimušā miljardiera un investora Viljama Braudera lietu. Maskava viņu apsūdz finanšu noziegumos.

Brauderam, kurš tagad ir Lielbritānijas pilsonis, bija svarīga loma, ASV Kongresam pret Krievijas cilvēktiesību pārkāpējiem ieviešot tā dēvētās Magņitska sankcijas.

Baltā nama nenoteiktā nostāja šajā jautājumā divu dienu garumā izraisīja sašutumu, abu lielo partiju politiķiem nosodot ideju, ka Tramps varētu atļaut Krievijas prokuroriem ierasties ASV un iztaujāt ASV amatpersonas.