Tiesas priekšā stājas sadistisks zobārsts, kurš sabeidzis dzīvi 120 pacientiem. FOTO. VIDEO
Viņš nodarījis neatgriezenisku kaitējumu vairāk kā 100 pacientu mutēm, un par to zobārstam Van Nīropam draud vismaz 10 gadu cietumsods. 8.martā sākās viņa tiesa.
Pasaulē
2016. gada 9. marts, 05:41

Tiesas priekšā stājas sadistisks zobārsts, kurš sabeidzis dzīvi 120 pacientiem. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Prāvi apsūdzības sējumi otrdien kārtojās uz prokuroru galda tiesas zālē Francijā, kur tiek izskatīta lieta par zobārsta apzinātu nolaidību un tīšu cilvēku kropļošanu. Nīderlandē dzimušais dentists Jakobs Van Nīrops tiek dēvēts par "šausmu zobārstu".

Kopumā 120 cilvēku sūdzējušies par darbu, ko viņu mutēs veicis zobārsts Van Nīrops, un piecdesmit no tiem atzīti par būtiski cietušajiem. Van Nīrops savu darbošanos uzsāka 2008.gadā kādā nelielā ciematā Francijā, bet pēc dažiem gadiem no turienes aizbēga uz Kanādu. Iemesls bēgšanai bija pamatots: vai visi, kas pie viņa devās labot zobus, bija neapmierināti. Vēlāk noskaidrojies, ka zobārsts mērķtiecīgi tos pacientiem nevis labojis, bet gan tīši gandējis. Viņš klientiem izrāva pat gluži veselus zobus.

Cietušie sūdzējušies, ka pēc viņa zobārstniecības prakses apmeklējuma tiem sākušies iekaisuma procesi, abscesi, sepse, reizumis zobi izrauti ne līdz galam, pavirši atstājot to daļas. Daudziem no cietušajiem tikuši likvidēti veseli zobi, vēsta ārvalstu mediji. 65 gadus vecā Silvija atceras: "Viņš iedeva spēcīgu anestēziju, kādas septiņas potes. Un vienā piegājienā izrāva astoņus zobus uzreiz. Es asiņoju trīs dienas no vietas," britu "The Mirror" stāsta cietusī pensionāre. Viņa labi atceras, ka Van Nīrops Francijas ciematā Šatšinonā parādījās pēc tam, kad nomira iepriekšējais ļaužu cienītais dentists un nebija, kas stājas viņa vietā. Ciemata iedzīvotāji gluži loģiski zobārstniecības nolūkos devās pie jaunatnākušā speciālista, taču neviens nebija gaidījis, ka pakalpojums ne tikai tiks sniegts nekvalitatīvi, bet arī tīšuprāt nolaidīgi.

80 gadus vecs vietējais kungs Bernhards Hugons pastāstīja, ka pēc pirmās un vienīgās vizītes pie Van Nīropa viņa mutē "smaganu gabali karājās visur".  Zobārsts savus pacientus padarījis nevarīgus ar stipru narkozi; nereti cilvēki krēslā aizmiguši un nav varējuši sekot līdzi ārsta darbībām.

No sadistiskā zobārsta cietušo skaits kopumā sasniedza vairāk kā 120 cilvēku. Viens no tiem, pensionēts skolotājs Nikolā Martins, izveidoja aktīvistu grupu ar mērķi panākt par zobu "labošanu" iztērētās naudas atmaksu, jo uz sarunām zobārsts nebija piedabūjams, katru reizi sakot "atnāciet rīt!" Sašutušajam pensionāram piebiedrojās vēl liels skaits apmānīto un izkropļoto, un lieta nonāca policijā. Tur ātri tika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs un 2013.gadā zobārsts Van Nīrops tika aizturēts, taču pret drošības naudu no aresta atbrīvots. Dentists no Francijas aizbēga, un tikai 2014.gada decembrī tika atrasts Kanādā un izdots atpakaļ tiesāšanai.

Aizturētais, būdams Nīderlandes pilsonis, bet deklarējies Francijā, abām valstīm centies pierādīt, ka nav tiesājams, jo sirgstot ar psihiska rakstura novirzēm, tostarp viņu māc dzimuma identitātes jautājumi un pašnāvnieciskas tieksmes.  Viņš, piemēram, izmeklēšanā apgalvojis, ka ir nogalinājis savu pirmo sievu, kura nespēja pieņemt viņa transseksualitāti.

"Viņš stāsta visu ko, lai tikai izvairītos no izmeklēšanas un soda," zina teikt apsūdzības pārstāvis.

Ja Van Nīropu atzīs par vainīgu tīšā cilvēku sakropļošanā, izraujot veselus zobus un sabojājot - nevis ārstējot - pacientu mutes, viņam draud prāvs naudassods un vismaz 10 gadi cietumā. Tiesu plānots noslēgt 18.martā.

 


Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA