Sīrijas ārlietu ministrs: "Asada palikšana prezidenta amatā ir sarkanā līnija un Sīrijas tautas īpašums"
Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems: "Mēs nerunāsim ne ar vienu, kurš vēlas apspriest prezidentūru. (..) Bašars al Asads ir sarkanā līnija un Sīrijas tautas īpašums."
Pasaulē
2016. gada 12. marts, 18:11

Sīrijas ārlietu ministrs: "Asada palikšana prezidenta amatā ir sarkanā līnija un Sīrijas tautas īpašums"

Jauns.lv

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada palikšana amatā ir "sarkanā līnija" valdībai, sestdien paziņoja Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs nerunāsim ne ar vienu, kurš vēlas apspriest prezidentūru. (..) Bašars al Asads ir sarkanā līnija un Sīrijas tautas īpašums," pavēstīja Mualems.

Viņš arī noraidīja ANO īpašā sūtņa Stafana de Misturas piektdien pausto cerību, ka Sīrijas prezidenta un parlamenta vēlēšanas varētu tikt sarīkotas 18 mēnešu laikā. Viņš sacīja, ka vēlēšanām, kuras novēros ANO, būtu jānotiek pusotra gada laikā pēc Sīrijas režīma un opozīcijas miera sarunu sākuma 14.martā.

"De Misturam nav tiesību runāt par prezidenta vēlēšanām. Tās ir ekskluzīvas Sīrijas tautas tiesības," paziņoja Mualems.

Viņš paziņoja, valdība nosūtīs delegāciju uz miera sarunām Ženēvā, kurām jāsākas pirmdien, un otras puses delegāciju gaidīs 24 stundas.

Rijādā bāzētā Sīrijas opozīcijas Augstākā sarunu komiteja piektdien paziņoja, ka piedalīsies miera sarunās ar Sīrijas valdību.

Komiteja piedalīsies sarunās, šādi apliecinot "uzticību starptautiskajiem centieniem apturēt asinsizliešanu un rast politisku risinājumu", teikts žurnālistiem izplatītajā paziņojumā.

14.martā Ženēvā sāksies sarunas "par būtību" un tās turpināsies ne ilgāk kā desmit dienas, sacīja ANO īpašais sūtnis Stafans de Mistura.

Saūda Arābijas atbalstītās opozīcijas komitejas paziņojumā teikts, ka tās delegācija koncentrēsies uz "pārejas pārvaldes struktūras radīšanu, kas būtu apveltīta ar pilnu izpildvaru".

Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam "nav vietas" nākotnes valdībā, norādīja komiteja.

Opozicionāri uzsvēra, ka neizvirza "nekādus priekšnoteikumus savai dalībai sarunās", tomēr uzsvēra, ka pusēm jābūt uzticīgām starptautiskajiem humanitārajiem līgumiem.

"Opozīcija ir gatava izmantot visas iespējas, lai mazinātu Sīrijas tautas ciešanas", norādīja komitejas ģenerālkoordinators Riads Hidžabs.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

LETA/Foto: AFP/LETA