foto: EPA
Neraugoties uz britu protestiem, Hītrovas lidostā būvēs trešo skrejceļu
Lielbritānijas parlaments atbalsta Hītrovas lidostas paplašināšanu.
2018. gada 26. jūnijs, 07:05

Neraugoties uz britu protestiem, Hītrovas lidostā būvēs trešo skrejceļu

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas parlaments pirmdienas vakarā atbalstīja Londonas Hītrovas lidostas paplašināšanas projektu, kas paredz izbūvēt trešo skrejceļu, neraugoties uz asiem iedzīvotāju un vides aizsardzības aktīvistu iebildumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parlamenta deputāti ar 415 balsīm par un 119 pret atbalstīja šo projektu, kas Hītrovas lidostai ļaus paplašināt tās reisu skaitu gadā no pašreizējiem 470 000 līdz 740 000.

Balsojums notika pēc vairākus gadu desmitus izskanējušiem iebildumiem pret šo projektu. Pirmdien parlamentā notika protesti pret to, un daži Konservatīvās partijas deputāti balsoja pret savas valdības politiku atbalstīt šo projektu.

Kritiķi uzsver, ka trešais skrejceļš palielinās gaisa piesārņojumu laikā, kad valdībām vajadzētu atrast iespējas samazināt oglekļa dioksīda emisijas, un tas arī pakļaus vietējos iedzīvotājus nemitīgam troksnim.

Lai izbrīvētu vietu skrejceļam, arī vajadzēs nojaukt vairākus simtus māju.

Organizācija "Greenpeace UK" paziņoja, ka tā kopā ar vairāku Londonas rajonu padomēm un Londonas mēru Sadiku Kānu vērsīsies tiesā pret šiem būvniecības plāniem.

"Ja ministri negrib ievērot likumus, kas sargā mūs no toksiskiem dūmiem un klimata maiņām, mēs lūgsim tiesu to darīt," organizācija paziņoja tviterī.

Vides aizstāvības kampaņas grupa "Friends of the Earth" paziņoja, ka "vēsture skarbi tiesās" parlamentāriešus, kuri nobalsoja par šo projektu.

Lielbritānijas transporta ministrs Kriss Greilings gan paziņoja, ka atbalsts jaunajam skrejceļam "attīrīs ceļu uz mūsu nākotni kā globālai nācijai pasaulē pēc "Breksita"".

Ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kura vēlēšanu apgabalu smagi ietekmē šis būvprojekts un kurš ilgi ir bijis pret to, tika kritizēts par to, ka Afganistānas brauciena dēļ nebija ieradies uz balsojumu parlamentā.

Džonsons, balsojot pret šo projektu, būtu spiests aiziet no valdības.

Vēstulē saviem vēlētājiem, kuru citēja vietējie mediji, Džonsons uzstāja, ka ar viņa atkāpšanos "pilnīgi nekas netiktu panākts", ņemot vērā plašo parlamenta atbalstu lidostas paplašināšanas projektam.

Opozīcijā esošās Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins atgādināja, ka Džonsons kādreiz bija "solījis gulties priekšā buldozeram", lai apturētu Hītrovas lidostas paplašināšanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Ja viņš nespēj būt klāt [balsojumā], tad mums jājautā, ko viņš vispār dara un ko viņš pārstāv?" sacīja Korbins.

Neatkarīgā Lidostu komisija 2015.gadā atbalstīja Hītrovas lidostas trešā skrejceļa projektu. Valdība 2016.gada oktobrī paziņoja, ka piekrīt Lidostu komisijas vērtējumam, un ministru kabinets šomēnes to apstiprināja kā oficiālu valdības politiku.