foto: Shutterstock
Portugālē vairs nedrīkstēs no mājām izlikt invalīdus un vecos ļaudis
Portugālē nedrīkstēs izlikt no mājokļa seniorus.
Pasaulē
2018. gada 17. jūnijs, 07:58

Portugālē vairs nedrīkstēs no mājām izlikt invalīdus un vecos ļaudis

Kas Jauns Avīze

Portugāles parlaments pieņēmis sociālistu ierosināto likumu, kas aizliedz no īres mājokļiem izlikt seniorus no 65 gadu vecuma un invalīdus.

Jaunā kārtība stāsies spēkā no nākamā gada 31. marta, nosakot “ārkārtas un pārejas režīmu padzīvojušu cilvēku vai invalīdu aizsardzībai, kuri ir īrnieki un dzīvo vienā vietā vairāk nekā 15 gadus”. Izņēmums pieļauts, ja dzīvokļa vai mājas īpašnieks izmaksās īrniekam kompensāciju.

Portugālē mājokļu deficīta dēļ īres cenas pastāvīgi pieaug, kopš šā gada sākuma Lisabonā par 6%, un paredzams, ka līdz decembra beigām klāt nāks vēl vismaz pieci procenti. Cenas ietekmē arī tūrisms, jo daudz izdevīgāk ir mājokli izīrēt uz īsu termiņu ceļotājiem. Izīrētāji vai nu paceļ ilgtermiņa maksu, vai lauž sev neizdevīgos līgumus.

Pēc Nacionālā īres biroja datiem, 2016. gadā Portugālē no mājokļiem izliktas vairāk nekā 1900 ģimenes, kuras nespēja apmaksāt īri. Birojs regulē attiecības starp īrniekiem un namsaimniekiem, gadā saņemot aptuveni 4400 prasību par izlikšanu. No tām 64% noraidīti, taču šajā statistikā nav ietvertas izlikšanas tiesas ceļā.

Jāpiebilst, ka ar jauno likumu deputāti uzdevuši ar sociālo palīdzību nodarboties namīpašniekiem. Tik vienkāršota pieeja var radīt risku, ka izīrētāji izvairīsies slēgt līgumus ar invalīdiem un senioriem.