foto: REUTERS
Maķedonijas vairs nebūs: tā mainīs nosaukumu
Ciprs: Atēnas un Skopje vienojušās par jaunu Maķedonijas nosaukumu.
2018. gada 12. jūnijs, 19:03

Maķedonijas vairs nebūs: tā mainīs nosaukumu

Jauns.lv / LETA

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs otrdien paziņoja, ka Atēnas un Skopje vienojušās par jaunu Maķedonijas nosaukumu, atrisinot 27 gadus ilgstošo strīdu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs esam panākuši vienošanos, labu vienošanos, kas aptver visus Grieķijas izvirzītos nosacījumus," televīzijā pavēstīja Ciprs. Pēc viņa teiktā, Maķedonija pieņems jaunu "saliktu nosaukumu ar ģeogrāfisku apzīmējumu". Ciprs pavēstīja, ka jaunais nosaukums tiks lietots gan valsts iekšienē, gan starptautiski. Tomēr viņš neatklāja, kāds būs jaunais Maķedonijas nosaukums.

Kā ziņo Grieķijas mediji, abas puses vienojušās, ka jaunais valsts nosaukums būs "Ziemeļmaķedonijas Republika". Vienošanās jūs jāratificē abu valstu parlamentiem, bet Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs arī paziņojis, ka valsts jaunais nosaukums tiks nodots apstiprināšanai referendumā. Atēnas uzskata, ka kaimiņvalsts, sevi dēvējot par Maķedoniju, izsaka teritoriālās pretenzijas uz Grieķijas ziemeļu provinci, kas arī tiek saukta par Maķedoniju.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju. Šī strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.