foto: REUTERS
Vēsturisks mirklis: Singapūrā notiek Trampa un Kima tikšanās
No kreisās: Kims un Tramps.
Pasaulē
2018. gada 12. jūnijs, 06:55

Vēsturisks mirklis: Singapūrā notiek Trampa un Kima tikšanās

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns otrdienas rītā tikās un sarokojās, sākot savu vēsturisko samitu, kas notiek viesnīcā "Capella" Singapūrai piederošajā kūrortu salā Sentosā.

Singapūrā notiek Kima un Trampa tikšanās

gallery icon
48

Tad Tramps un Kims 48 minūtes tikās vienatnē, tikai viņiem un tulkiem klātesot. Pēc tam viņu tikšanās turpinājās paplašinātā formātā, piedaloties arī citām abu valstu amatpersonām.

Starp paplašinātās tikšanās dalībniekiem ir Baltā nama personāla vadītājs Džons Kelijs, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons.

Tramps sacīja, ka viņa tikšanās vienatnē ar Kimu bijusi "ļoti, ļoti laba" un ka starp viņiem ir "lieliskas attiecības".

Kad Tramps kopā ar Kimu devās no pirmās sanāksmes uz nākamo, žurnālisti izsauca Ziemeļkorejas līderim adresētus jautājumus par viņa valsts denuklearizāciju, tomēr līderis tiem nepievērsa uzmanību.

Tramps ieradās samita vietā pirmais, bet neilgi pēc tam atbrauca arī Kims ar melnu bruņu limuzīnu.

"Daudzi cilvēki uzskatīs, ka šis ir kāds fantāzijas paveids ... no kādas zinātniskās fantastikas filmas," pēc sarokošanās Trampam atzina Kims.

Šis samits ir pirmā reize, kad tiekas Ziemeļkorejas līderis un ASV prezidents.

Kā tika prognozēts, sarunās galvenā uzmanība tiks pievērsta jautājumam par Ziemeļkorejas denuklearizāciju apmaiņā pret ekonomisko un diplomātisko sankciju mazināšanu.

Vēl pirms šīs tikšanās Tramps paziņoja, ka plāno ātri aizbraukt, šādi radot jautājumus, vai viņa cerības uz ambiciozu iznākumu nav mazinājušās.

"Mums būs lieliskas attiecības, es par to nešaubos," sacīja Tramps, sākot tikšanos ar Kimu.

"Veci paradumi un aizspriedumi darbojās pret mums, bet mēs tos visus pārvarējām un šodien esam šeit," teica Kims, sēžot blakus Trampam.