foto: AFP
Sīrijas kurdu un arābu padome gatava sarunām ar Damasku
Sīrijas kurds.
Pasaulē
2018. gada 10. jūnijs, 22:26

Sīrijas kurdu un arābu padome gatava sarunām ar Damasku

LETA

Sīrijas kurdu un arābu militārās koalīcijas politiskais spārns svētdien paziņoja, ka ir gatavs sarunām ar centrālo valdību Damaskā bez priekšnosacījumu izvirzīšanas.

Sīrijas Demokrātiskā padome (MSD) ir saistīta ar ASV atbalstītajiem Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (QSD) - kurdu un arābu bruņoto grupējumu aliansi, kas kontrolē lielu daļu Sīrijas austrumu un ziemeļu teritoriju.

Šie apvidi atrodas ārpus centrālās valdības kontroles, un to lielāko daļu pārvalda autonomas kurdu administrācijas, ko Damaska uzskata par izaicinājumu savai autoritātei.

Svētdien izplatītajā paziņojumā MSD apliecināja, ka ir uzticīga idejai par Sīrijas konflikta atrisināšanai dialoga ceļā un ir gatava "piekrist sarunām bez priekšnosacījumu izvirzīšanas".

"Ir patīkami redzēt komentārus par samitu sīriešiem, lai sagatavotu sākumu jaunai lappusei," teikts paziņojumā.

MSD un QSD izturas "nopietni pret durvju atvēršanu dialogam", sacīja MSD vadības pārstāvis Hekmats Habibs.

"Ņemot vērā, ka QSD kontrolē 30% Sīrijas teritorijas un režīms kontrolē plašus valsts apvidus, šie ir divi vienīgie spēki, kas var sēsties pie sarunu galda un formulēt atrisinājumu Sīrijas krīzei," sacīja Habibs.

Vairums teritoriju QSD kontrolē nonākušas ASV atbalstītās operācijas pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" rezultātā.

QSD kontrolēto apvidu iedzīvotāji pauduši bažas, ka līdz ar ASV spēku aiziešanu viņi zaudēs savu lielāko atbalstītāju. Tomēr Habibs pauda pārliecību, ka visiem ārzemju bruņotajiem spēkiem Sīrija būtu jāpamet.

"Mēs ar nepacietību gaidām uz nākamo fāzi, kad visi militārie spēki būs aizgājuši no Sīrijas un notiks atgriešanās pie dialoga sīriešu starpā," sacīja Habibs.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.