Ziemeļkorejā par plakāta zādzību amerikāņu studentam piespriež 15 gadus spaidu darbos
Students atzinās, ka bija paņēmis politisku plakātu.
Pasaulē
2016. gada 16. marts, 12:59

Ziemeļkorejā par plakāta zādzību amerikāņu studentam piespriež 15 gadus spaidu darbos

Jauns.lv

Ziemeļkorejā trešdien tika piespriesti 15 gadi spaidu darbos par noziegumiem pret valsti amerikāņu studentam, kurš atzinies propagandas plakāta zādzībā, vēstīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra “Sjiņhua”.

Ziemeļkorejas Augstākā tiesa piesprieda sodu 21 gadu vecam Virdžīnijas Universitātes studentam Oto Vormbīram, ziņoja “Sjiņhua”. Ziemeļkorejas valsts mediji vēl nav apstiprinājuši ziņu par piespriesto sodu.

Vormbīrs tika apcietināts janvāra sākumā, kad viņš mēģināja atstāt Ziemeļkoreju. Students vēlāk atzinās, ka bija paņēmis politisku plakātu no tikai personālam paredzētās zonas Phenjanas viesnīcā, kur uzturējās viņa tūristu grupa.

Amerikāņu studenta apcietināšana un tiesāšana notika politiski delikātā laikā, kad ASV ieņēma vadošu lomu centienos nodrošināt skarbas starptautiskas sankcijas pret Ziemeļkoreju par tās kodolizmēģinājumu 6.janvārī un liela darbības rādiusa raķetes palaišanu februārī.

Vormbīrs ieradās Ziemeļkorejā Jaungada tūrisma braucienā, kuru organizēja Ķīnā bāzētā tūrisma firma “Young Pioneer Tours”. Viņš tika aizturēts, kad grupa 2.janvārī devās atpakaļ uz Pekinu.

Vormbīrs ir viens no trim Ziemeļamerikas valstu pilsoņiem, kas pašlaik ir apcietināti Ziemeļkorejā. Februārī Ziemeļkorejas tiesa piesprieda 60 gadus vecam Kanādas mācītājam mūža ieslodzījumu spaidu darbos par musināšanu.

Ziemeļkorejā apcietinātiem ārzemniekiem bieži ir publiski jāatzīstas viņiem inkriminētos likumpārkāpumos. Vormbīrs februāra beigās reportieru un diplomātu priekšā Phenjanā raudot lūdza viņu atbrīvot un sacīja, ka ir izdarījis “lielāko kļūdu savā mūžā”.

Saskaņā ar Ziemeļkorejas valsts mediju ziņām Vormbīrs sacīja, ka nozagt plakātu viņam uzdevusi kāda metodistu baznīcas locekle Ohaio štata Vaiomingas pilsētā, kas gribējusi to “kā trofeju”.

Plakāta tīkotāja, kas ir Vormbīra drauga māte, apsolījusi viņam lietotu automobili 10 tūkstošu ASV dolāru vērtībā, ja zādzība izdotos, un solījusi samaksāt 200 tūkstošus dolāru Vormbīra ģimenei, ja viņš tiktu apcietināts, ziņoja Ziemeļkorejas mediji.

"Tā kā manai ģimenei ir ļoti smagas finansiālas grūtības, es sāku apsvērt to kā manu vienīgo zelta iespēju nopelnīt naudu,” Phenjanas mediji citēja viņa teikto.

Ziemeļkorejā visuresošie politiskie plakāti slavina valsti un tās līderus un mudina pilsoņus vairāk strādāt un demonstrēt savu lojalitāti. Uz Vormbīra nozagtā plakāta bijis lozungs ar mērķi iedvesmot tautas mīlestību uz valdošo iekārtu, vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.


BNS / Foto: EPA/LETA