foto: AP
ASV Augstākā tiesa lemj par labu konditoram, kurš atteicās pagatavot kāzu torti geju pārim
Džeks Filipss.
Pasaulē
2018. gada 4. jūnijs, 22:54

ASV Augstākā tiesa lemj par labu konditoram, kurš atteicās pagatavot kāzu torti geju pārim

LETA

ASV Augstākā tiesa pirmdien pieņēmusi spriedumu par labu Kolorādo štata konditoram, kurš bija atteicies pagatavot kāzu torti geju pārim.

Šāds lēmums tika pieņemts ar septiņām balsīm pret divām.

Kaut arī Kolorādo Pilsonisko tiesību komisija bija noteikusi, ka konditorejai "Masterpiece Cakeshop" ir jāapkalpo visi klienti, neraugoties uz viņu seksuālo orientāciju, komisija izrādījusi "skaidru un nepieļaujamu naidīgumu pret [šī konditora] patieso reliģisko pārliecību", teikts spriedumā.

Komisija līdz ar to pārkāpusi konditora Džeka Filipsa reliģiskās tiesības, kas viņam ir atbilstoši ASV Konstitūcijas Pirmajam labojumam.

Tomēr tiesa nav pieņēmusi skaidru lēmumu jautājumā par to, vai uzņēmumi reliģiskās pārliecības dēļ var atteikties apkalpot gejus un lesbietes, un tas nozīmē, ka spraigas diskusijas šajā jautājumā vēl turpināsies.

Kolorādo komisijas "naidīgums neatbilst Pirmā papildinājuma garantijām, ka mūsu likumi ir jāpiemēro veidā, kas ir neitrāls attiecībā uz reliģiju," vairākuma viedoklī norādīja tiesnesis Entonijs Kenedijs.

ASV homoseksuāļu tiesību jomā šī ir nozīmīgākā lieta, kopš Augstākā tiesa legalizējusi viendzimuma laulības.

Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU), kas tiesā pārstāvēja geju pāri Deividu Malinsu un Čārliju Kregu, pirmdien skaidroja, ka spriedums ir uzvara pamatprincipam, kas pieprasa nodrošināt taisnīgu uzņēmējdarbības praksi pret visiem.

foto: AP
Čārlijs Kregs un Deivids Malinss

"Tiesa atcēla lēmumu "Masterpiece Cakeshop" lietā, pamatojoties bažās, kas ir unikālas šai lietai, tomēr no jauna apstiprināja ilgi pastāvējušo noteikumu, ka štati var novērst diskriminācijas kaitējumu tirgū, arī attiecībā uz LGBT kopienas cilvēkiem," sacīja ACLU direktora vietniece Luīze Melinga.