Amerikāņu puisis tiesā Ziemeļkorejā sabrūk un izplūst asarās, izdzirdot bargo spriedumu. VIDEO. FOTO
Vormbīrs tika apsūdzēts par "naidīgu rīcību" pret Ziemeļkoreju un notiesāts uz 15 gadiem spaidu darbos.
Pasaulē
2016. gada 17. marts, 10:53

Amerikāņu puisis tiesā Ziemeļkorejā sabrūk un izplūst asarās, izdzirdot bargo spriedumu. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

ASV trešdien aicināja Ziemeļkoreju apžēlot amerikāņu studentu, kuram tā piespriedusi 15 gadus spaidu darbos par propagandas plakāta noņemšanu.

Ziemeļkorejas Augstākā tiesa šo sodu piesprieda 21 gadu vecajam Virdžīnijas Universitātes studentam Oto Vormbīram. ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners paziņoja, ka Vormbīrs esot apsūdzēts par "naidīgu rīcību" pret Ziemeļkoreju un notiesāts uz 15 gadiem spaidu darbos.

"Departaments uzskata, ka spriedums ir nepamatoti bargs par darbībām, kuras Vormbīra kungam tiek piedēvētas," Toners sacīja brīfingā Vašingtonā. Viņš arī aicināja ASV pilsoņus atturēties no došanās uz Ziemeļkoreju.

Vormbīrs tika apcietināts janvāra sākumā, kad viņš mēģināja atstāt Ziemeļkoreju. Students vēlāk atzinās, ka bija paņēmis politisku plakātu no tikai personālam paredzētās zonas Phenjanas viesnīcā, kur uzturējās viņa tūristu grupa. Vormbīrs ieradās Ziemeļkorejā Jaungada tūrisma braucienā, kuru organizēja Ķīnā bāzētā tūrisma firma "Young Pioneer Tours". Viņš tika aizturēts, kad grupa 2.janvārī devās atpakaļ uz Pekinu. Vormbīrs ir viens no trim Ziemeļamerikas valstu pilsoņiem, kas pašlaik ir apcietināti Ziemeļkorejā. Februārī Ziemeļkorejas tiesa piesprieda 60 gadus vecam Kanādas mācītājam mūža ieslodzījumu spaidu darbos par musināšanu.

Ziemeļkorejā apcietinātiem ārzemniekiem bieži ir publiski jāatzīstas viņiem inkriminētos likumpārkāpumos. Vormbīrs februāra beigās reportieru un diplomātu priekšā Phenjanā raudot lūdza viņu atbrīvot un sacīja, ka ir izdarījis "lielāko kļūdu savā mūžā".

Saskaņā ar Ziemeļkorejas valsts mediju ziņām Vormbīrs sacīja, ka nozagt plakātu viņam uzdevusi kāda metodistu baznīcas locekle Ohaio štata Vaiomingas pilsētā, kas gribējusi to "kā trofeju".

Plakāta tīkotāja, kas ir Vormbīra drauga māte, apsolījusi viņam lietotu automobili 10 tūkstošu ASV dolāru vērtībā, ja zādzība izdotos, un solījusi samaksāt 200 tūkstošus dolāru Vormbīra ģimenei, ja viņš tiktu apcietināts, ziņoja Ziemeļkorejas mediji.


LETA/Foto: EPA/LETA/Reuters