foto: REUTERS
Grībauskaite aicina lietuviešus visā pasaulē Karaļa Mindauga dienā vienlaikus kopīgi dziedāt valsts himnu
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.
Pasaulē
2018. gada 30. maijs, 12:22

Grībauskaite aicina lietuviešus visā pasaulē Karaļa Mindauga dienā vienlaikus kopīgi dziedāt valsts himnu

LETA

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite otrdien vērsusies pie lietuviešiem visā pasaulē, aicinot viņus 6.jūlija vakarā, svinot Lietuvas Valsts dienu jeb Karaļa Mindauga kronēšanas dienu, vienlaikus kopīgi nodziedāt valsts himnu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šī tradīcija tika iedibināta jau 2009.gadā, kad valstī tika plaši svinēta Lietuvas vārda tūkstošgade. Tāda doma bija radusies Lietuvas burātāju ekspedīcijas "Tūkstošgades odiseja" dalībniekiem, kas jahtā "Ambersail" apceļoja pasauli un tikās ar dažādās valstīs dzīvojošiem lietuviešiem.

Aizvadīto gadu laikā šī ierosme jau izvērtusies par vienu no plašākajiem notikumiem, kas apvieno lietuviešus visā pasaulē, - 6.jūlijā plkst.21 pēc Lietuvas laika cilvēki pulcējas vienkop, lai nodziedātu savas tēvzemes himnu - Vinca Kudirkas 1898.gadā sarakstīto "Tautisko dziesmu".

Šogad, Lietuvas valstiskuma atjaunošanas simtgades gadā, īpaša uzmanība veltīta visā pasaulē dzīvojošajiem lietuviešiem un viņu pēctečiem. Otrdien Viļņā, Lietuvas Valsts izzināšanas centra pagalmā, atklāta kampaņa, kuras mērķis ir ar mediju, sociālo tīklu un personiskas saziņas palīdzību iesaistīt himnas dziedāšanā četrus miljonus cilvēku.

"Es gribu aicināt ne tikai lietuviešus, ne tikai ārvalstu lietuviešus, bet arī mūs visus kopā ar saviem draugiem, nebūt ne tikai lietuviešiem - tad mēs sapulcināsim ne tikai četrus miljonus, bet vēl vairāk, jo šī būs simtgades himna, simtgades sadziedāšanās. Aicinu 6.jūlijā, kā vienmēr, deviņos vakarā kopā ar visiem draugiem, ar visu pasauli izdziedāt to, kas mums ir svarīgi (..). Mēs esam lieli un pašcieņas pilni - un lai visi dzird, ka mēs dziedāsim visi kopā," uzsvērusi Grībauskaite.