foto: AFP/Scanpix/LETA
Afganistānas Farāhas provincē kauju dēļ slēgtas simtiem skolu
Afganistānas valdība intensīvu kauju dēļ slēgusi simtiem skolu Farāhas provincē.
Pasaulē
2018. gada 19. maijs, 18:11

Afganistānas Farāhas provincē kauju dēļ slēgtas simtiem skolu

LETA

Afganistānas valdība intensīvu kauju dēļ slēgusi simtiem skolu Farāhas provincē valsts rietumos, sestdien paziņojušas amatpersonas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā pastāstījis Farāhas Izglītības departamenta vadītāja vietnieks Mohammads Sadiks Halimi, slēgtas 411 izglītības iestādes, kur mācās kopumā aptuveni 140 000 skolēni un studenti, kā arī vairāki skolotāju sagatavošanas centri.

Aizvadītajā otrdienā 22 stundu ilgā talibu uzbrukumā provinces galvaspilsētai Farāhai dzīvību zaudēja 35 Afganistānas drošības spēku karavīri un aptuveni 300 "Taliban" kaujinieki. Pilsētas galvenais laukums uz vairākām stundām atradās talibu kontrolē, iekams drošības spēki ar ASV aviācijas atbalstu to atkaroja.

Afganistānas valdībai un drošības spēkiem tas bija liels trieciens. Līdz šim talibi tikai vienu reizi ieņēmuši kādas provinces galvaspilsētu - tā bija Kundūza 2015.gada nogalē. Tomēr kopš 2014.gada decembra, kad noslēdzās NATO kaujas misija, kaujinieki jūtami paplašinājuši savas ietekmes teritorijas un pastiprinājuši uzbrukumus valdībai un drošības spēkiem.

Kā norāda Izglītības ministrija, skolas slēgtas, domājot par skolēnu un skolotāju drošību. Paredzams, ka līdz svētā mēneša ramadāna beigām 12.jūnijā tās atsāks darbu.

Ministrija paziņojusi, ka visā valstī karadarbības dēļ slēgtas aptuveni 1000 skolas.