Pasaulē
2018. gada 18. maijs, 13:23

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Kongo DR apstiprināti 14 saslimšanas gadījumi

LETA

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR) apstiprināti 14 saslimšanas gadījumi, paziņojušas amatpersonas.

Infektologi cenšas novērst Ebolas vīrusa uzliesmojumu Kongo Demokrātiskajā Republikā

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR) apstiprināti 14 saslimšanas gadījumi, paziņojušas amatpersonas.

gallery icon
23

Šis Kongo DR ir devītais Ebolas vīrusa uzliesmojums kopš 1976.gada, kad toreizējā Zairā šo slimību pirmo reizi identificēja beļģu ekspertu vadītā komanda.

Amatpersonas bažījas par slimības izplatīšanos pilsētās, sevišķi galvaspilsētā Kinšasā, kur dzīvo aptuveni miljons cilvēku.

Pirmais saslimšanas gadījums pilsētā tika konstatēts ceturtdien, un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvis norādīja, ka tas būtiski maina spēles noteikumus.

foto: Ekrānuzņēmums
Šis Ebolas vīrusa uzliesmojums ir pārbaudījums eksperimentālajai vakcīnai, kas izrādījās ļoti efektīva Rietumāfrikas uzliesmojumā pirms pāris gadiem.

"Pilsētās Ebola var novest pie eksponenciāla gadījumu skaita palielināšanās," brīdināja eksperts.

Pasaules Veselības organizācija piektdien sasaukusi ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju Kongo DR.

PVO ir novērtējusi risku sabiedrības veselībai Kongo DR kā ļoti augstu un reģionālo risku kā augstu. Organizācija norādījusi, ka nav noteikti ierobežojumi starptautiskajai satiksmei.

Šis Ebolas vīrusa uzliesmojums ir pārbaudījums eksperimentālajai vakcīnai, kas izrādījās ļoti efektīva Rietumāfrikas uzliesmojumā pirms pāris gadiem. Kongo DR šonedēļ piegādātas vairāk nekā 4000 devu un tiks piegādātas vēl. Viena no problēmām būs vakcīnu uzglabāšana vēsumā, ņemot vērā slikto infrastruktūru un vājo elektroapgādi.

Rietumāfrikā dzīvības pļauj ārkārtīgi bīstamais Ebola vīruss

Kopš marta Rietumāfrikā dzīvību zaudējuši vairāk kā 1021 cilvēks, tostarp 4 mēnešus vecs zēns, kura māte baroja dēlu ar krūti ...

gallery icon
27

Šajā uzliesmojumā pagaidām apstiprināts tikai viens nāves gadījums, bet kopumā inficējušies vai, domājams, inficējušies ir 45 cilvēki, no kuriem 14 gadījumi ir apstiprināti, bet pārējos pastāv aizdomas par inficēšanos, ceturtdien paziņoja Kongo DR Veselības ministrija.

Līdz šim saslimšanas gadījumi konstatēti tikai lauku apvidos, izņemot vienu gadījumu Mbandakā, kur arī konstatēti divi jauni nāves gadījumi, kas varētu būt saistīti ar Ebolas uzliesmojumu.

Starptautiskā medicīnas labdarības organizācija "Ārsti bez robežām" ("Medecins sans frontieres", MSF) ziņoja, ka Kongo DR tiek novēroti 514 cilvēki, kas nonākuši saskarsmē ar saslimušajiem.

Pēc kolēģes saslimšanas ar Ebolas vīrusu, mediķi Spānijā prasa veselības ministres atkāpšanos

Madrides slimnīcā, kur medmāsa inficējusies ar Ebolas vīrusu, otrdien ievietoti vēl trīs cilvēki, kuri varētu būt saslimuši ar nāvējošo slimību. ...

gallery icon
10

PVO paziņoja, ka nosūtīs uz Mbandaku vēl 30 ekspertus.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Spānijā ārstēšanai nogādāts Eiropā pirmais Ebolas vīrusa slimnieks

Ceturtdien Madridē nogādāts 75 gadus vecais Romas katoļu priesteris Migels Paharess, kurš Libērijā saslima ar nāvējošo Ebolas vīrusu un ir ...

gallery icon
10

Saslimšanas pazīmes ir augsta temperatūra, galvas, muskuļu, kuņģa sāpes, iesnas un citi gripai raksturīgi simptomi. Pēc tam sākas plaša asiņošana. Vairumā gadījumu slimošanas iznākums ir letāls.