foto: AFP/Scanpix/LETA
Stoltenbergs slavē Trampu par NATO aizsardzības izdevumu pieaugumu
Stoltenbergs paziņoja, ka Trampa darbībai bijusi reāla ietekme, un to var redzēt, jo visi sabiedrotie budžetu ir papildinājuši ar miljardiem.
Pasaulē
2018. gada 18. maijs, 11:33

Stoltenbergs slavē Trampu par NATO aizsardzības izdevumu pieaugumu

LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien uzslavējis ASV prezidentu Donaldu Trampu par viņa lomu NATO dalībvalstu aizsardzības izdevumu pieaugumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Stoltenbergs tikšanās laikā Baltajā namā uzslavēja Trampu par viņa "vadību aizsardzības izdevumu jautājumā, jo ir ļoti svarīgi, ka mēs visi ieguldām vairāk mūsu kopīgajā drošībā".

Pēc viņa teiktā, Trampa darbībai "bijusi reāla ietekme, un mēs to redzam, jo visi sabiedrotie budžetu ir papildinājuši ar miljardiem".

"Tāpēc tas ir svarīgi, jo mēs dzīvojam vēl neprognozējamākā pasaulē un tāpēc mums vajadzīgs spēcīgs NATO un mums ir jāinvestē vairāk mūsu drošībā," norādīja Stoltenbergs.

Tikmēr Tramps atzina, ka izdevumi aizsardzībai pieauguši.

"Mēs ar prieku varam ziņot, ka mūsu kopīgo pūliņu rezultātā mēs esam pieredzējuši lielāko aizsardzības izdevumu pieaugumu Eiropas dalībvalstīs un Kanādā ceturtdaļgadsimta laikā," sacīja Tramps.

Viņš uzslavēja septiņas NATO dalībvalstis, kuras papildus ASV sasniegs mērķi tērēt aizsardzībai 2% no IKP - Poliju, Rumāniju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Grieķiju un Lielbritāniju.

Vienlaikus tāpat kā agrāk Trampa izcēla Vāciju par "tās ilgstoši nepietiekošajiem ieguldījumiem aizsardzībā".

Tramps vairākkārt kritizējis sabiedrotos par nevēlēšanos uzņemties pienācīgu atbildības slogu NATO, kur dalībvalstu vidū ASV tērē vislielākos līdzekļus.

2014.gadā alianses dalībvalstis vienojās līdz 2024.gadam aizsardzībai tērēt 2% no IKP.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās