foto: EPA/LETA
EP deputāti aicina ES kļūt par vidutāju Katalonijas krīzē
Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons Berlīnē tiekas ar Eiropas Parlamenta deputātiem.
Pasaulē
2018. gada 17. maijs, 22:30

EP deputāti aicina ES kļūt par vidutāju Katalonijas krīzē

LETA

Seši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, kuri ceturtdien Berlīnē tikās ar bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu, aicinājuši Eiropas Savienību (ES) kļūt par vidutāju politiskajā krīzē, kurā ieslīdzis šis Spānijas reģions.

"Mēs ceram, ka būs iespējams nodibināt dialogu, jo šo politisko konfliktu var atrisināt tikai politiskiem līdzekļiem," sacīja Zviedrijas "zaļo" pārstāvis Bodils Valero.

EP locekļi, kas visi iesaistīti ES un Katalonijas dialoga platformā, norādīja, ka ir "dziļi nobažījušies par kritisko punktu, kādā nonākusi situācija Katalonijā".

EP deputāti aicināja ES institūcijas "rīkoties atbildīgi" un nodibināt dialogu, lai beidzot atrisinātu šo politisko konfliktu, kas sākās oktobrī ar Katalonijas referendumu par atdalīšanos no Spānijas un saasinājās ar parlamenta balsojumu par vienpusējo neatkarības pasludināšanu.

"Mēs lūdzam, lai Eiropas institūcijas atbalsta dialogu. Tās nevar pievērt acis uz to, kas notiek," sacīja Linna Boilana, kas EP pārstāv īru nacionālistu partiju "Sinn Fein".

"Mēs arī lūdzam, lai no cietumiem tiek atbrīvoti politieslodzītie," norādīja Ana Miranda no partijas "Galisijas nacionālistu bloks" (BNG).

ES un Katalonijas dialoga platforma tviterī paziņoja, ka Katalonijas jaunā premjerministra Kima Torras apstiprināšana amatā paver "jaunu iespēju, izveidot konstruktīvu dialogu starp Kataloniju un Spāniju".

Pudždemons īsā paziņojumā angļu, spāņu un katalāņu valodās pateicās par EP deputātu apņēmību "aizstāvēt demokrātiju" un to Eiropas pilsoņu atbalstu, kuri cīnās par pašnoteikšanos.