foto: AP/Scanpix/LETA
Merkele skeptiska pret kompensācijām uzņēmumiem, kas tirgojas ar Irānu
Merkele paziņoja, ka visas ES valstis iestāsies par kodolvienošanās saglabāšanu.
Pasaulē
2018. gada 17. maijs, 21:41

Merkele skeptiska pret kompensācijām uzņēmumiem, kas tirgojas ar Irānu

LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele piesardzīgi izteikusies par iespējamajām kompensācijām Eiropas uzņēmumiem, kurus ietekmēs ASV izstāšanās no Irānas kodolprogrammas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušo otrdien paziņoja, ka ASV izstājas no 2015.gadā noslēgtās Irānas kodolvienošanās, un atjaunos pret Irānu visas sankcijas, kas tika apturētas šīs vienošanās ietvaros. Iespējams, ka šīs sankcijas skars arī Eiropas uzņēmumus, kas kārto darījumus Irānā.

Merkele ceturtdien pēc Eiropas Savienības (ES) līderu tikšanās Bulgārijā paziņoja, ka visas ES valstis iestāsies par kodolvienošanās saglabāšanu.

Taču viņa izrādīja piesardzību pret iespējamajām kompensācijām uzņēmumiem, kas kārto darījumus ar Irānu. Viņa sacīja, "paskatīsimies, vai mēs varēsim sniegt mazajiem un vidējiem uzņēmumiem zināmu atvieglojumu".

Merkele piebilda, ka šis jautājums tiek pētīts.

Taču viņa norādīja, ka kompensāciju izmaksāšana visiem uzņēmumiem nav iespējama, piebilstot, ka šajā jautājumā nedrīkst radīt ilūzijas.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers šodien paziņoja, ka ES piektdien sāks veikt pasākumus, lai bloķētu ASV sankciju pret Irānu ietekmi blokā.

ES gatavojas izmantot 1966.gada tiesisko aktu, kas tika pieņemts, lai apietu Vašingtonas tirdzniecības embargo pret Kubu. Tas aizliedz ES uzņēmumiem un tiesām ievērot konkrētus ārvalstu tiesiskos aktus par sankcijām, kā arī noteic, ka citu valstu tiesu spriedumi, ka ir balstīti uz šiem tiesiskajiem aktiem, nav spēkā ES teritorijā.

Taču konflikts ar ASV par embargo Kubai tika atrisināts politiskā ceļā, tāpēc šī ES tiesiskā akta efektivitāte praksē vēl nav pārbaudīta.

Tomēr šī tiesiskā akta nozīme var būt svarīga politiskās kaulēšanās procesā ar Vašingtonu. Kāda ES amatpersona pagājušajā nedēļā atzina, ka šī tiesiskā akta "politiski simboliskais efekts ir potenciāli lielāks nekā ekonomiskais efekts".

Lai tiesisko aktu izmantotu šajā gadījumā, tas būtu jāpilnveido, iekļaujot ASV sankcijas pret Irānu. Tas savukārt prasītu laiku un pastāv risks, ka kāda no ES valstīm varētu to nobloķēt.

ES ir arī gatava atļaut Eiropas Investīciju bankai palīdzēt uzņēmumiem investēt Irānā, un ES klimata politikas un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete ir devies uz Irānu, lai runātu par augošo sadarbību enerģētikas jomā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās