Trimdas tibetieši vēlē savu jauno līderi Dalailamas vietā
Dalailama dzīvo trimdā Indijā kopš 1959.gada. Trimdā dzīvojošie tibetieši vēlē sev jaunu politisko līderi un parlamentu.
Pasaulē
2016. gada 20. marts, 22:00

Trimdas tibetieši vēlē savu jauno līderi Dalailamas vietā

Jauns.lv

Trimdā dzīvojošie tibetieši visā pasaulē svētdien dodas pie vēlēšanu urnām, lai ievēlētu jaunu trimdas parlamentu un premjerministru.

Šīs ir jau otrās šādas vēlēšanas, kopš Tibetas budistu garīgais līderis Dalailama paziņoja par politiskās skatuves pamešanu, lai koncentrētos uz savu garīgā līdera lomu.

Trimdā dzīvo aptuveni 80 000 tibetiešu, no kuriem 11 000 mitinās Indijas pilsētā Dharmsālā, kas ir Tibetas trimdas valdības mītnes pilsēta.

Vēlēšanu rezultāti gaidāmi nākamajā mēnesī.

Uz premjerministra amatu kandidē līdzšinējais trimdas valdības vadītājs starptautisko tiesību eksperts un ASV Hārvarda universitātes pasniedzējs Lobsangs Sangajs, kas dzimis Indijas ziemeļaustrumos un savā Ķīnas okupētajā tēvzemē nekad nav bijis.

Viņa konkurents ir līdzšinējais parlamenta spīkeris Penpa Cerings.

Abi kandidāti atbalsta Dalailamas ierosināto "vidusceļu" attiecībās ar Ķīnu, kas aicina uz patiesu Tibetas autonomiju Ķīnas sastāvā.

Dalailama vienmēr apgalvojis, ka vēlas panākt patiesu Tibetas autonomiju, un noliedz, ka kūdītu uz vardarbību. Bet Pekina Nobela miera prēmijas laureātu dēvē par "vilku avju ādā", kas cenšas ar vardarbīgiem līdzekļiem panākt Tibetas neatkarību.

Ķīna valda Tibetā kopš 1950.gada, kad komunistu armija iebruka šajā teritorijā un pasludināja tās "miermīlīgu atbrīvošanu".

LETA/Foto: EPA/LETA