Krievija neielaiž Ukrainas deputāti, kura vēlējās apmeklēt Savčenko tiesas procesu
Krievijas prokuratūra pieprasījusi Savčenko piespriest 23 gadu cietumsodu.
Pasaulē
2016. gada 21. marts, 19:24

Krievija neielaiž Ukrainas deputāti, kura vēlējās apmeklēt Savčenko tiesas procesu

Jauns.lv

Kijeva pirmdien paziņojusi, ka Maskava liegusi iebraukšanas atļauju Ukrainas parlamenta deputātei, kura bija vēlējusies apmeklēt Krievijā nolaupītās un par slepkavību apsūdzētās Ukrainas pilotes Nadijas Savčenko tiesas procesu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ukrainas parlamenta deputāte Irina Geraščenko, kura periodiski pārstāv Ukrainu miera sarunās Minskā, atklāja, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) viņu informējis, ka viņa rada draudus valsts drošībai.

"Viņi man sacīja, ka man liegts iebraukt Krievijas Federācijā, jo es radu draudus teritoriālajai vienotībai, Krievijas aizsardzības spējām un tās pilsoņu veselībai," viņa rakstīja sociālās saziņas vietnē "Facebook".

Ukraina sūtīja vairākus parlamenta deputātus un prezidenta Petro Porošenko pārstāvi uz Doņeckas pilsētu Rostovas apgabalā, kur notiek tiesa.

Ukrainas Ārlietu ministrija paudusi protestu pret liegumu deputātei iebraukt, bet Krievija šo gadījumu vēl nav komentējusi.

Kā ziņots, Krievijas tiesa pirmdien nosprieda, ka Savčenko esot "vainīga" viņai izvirzītajās apsūdzībās par krievu žurnālistu slepkavību.

Savčenko "pēc iepriekšējas norunas ar personu grupu pastrādāja slepkavību, kuras motīvs ir naids", teikts spriedumā.

Vienlaikus tiesa atzina viņas "vainu" nelikumīgā Krievijas robežas šķērsošanā.

Krievijas prokuratūra pieprasījusi Savčenko piespriest 23 gadu cietumsodu.

Krievijas apbruņotie promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

 

LETA/Foto: EPA/LETA