Briseles lidostā un metro nogrand sprādzieni; desmitiem mirušo (papildināta)
Divi sprādzieni, no kuriem vismaz vienu sarīkoja terorists pašnāvnieks, notika ap plkst.8 (plkst.9 pēc Latvijas laika).
Pasaulē
2016. gada 22. marts, 10:38

Briseles lidostā un metro nogrand sprādzieni; desmitiem mirušo (papildināta)

Jauns.lv

(ziņa papildināta 16:00) Briselē otrdien notikušajos sprādzienos lidostā un metro stacijā bojāgājušo skaits ir vismaz 34, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz amatpersonu sniegto informāciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Briseles Zaventemas starptautiskajā lidostā otrdien neilgi pēc pulksten astoņiem (deviņiem pēc Latvijas laika) netālu no vietas, kur notika reģistrācija kompānijas "American Airlines" reisam notikušas divas eksplozijas. Izlidošanas terminālī izsisti logi un virs tā pacēlās dūmu mākonis. Beļģijas mediji vēlāk ziņoja, ka cilvēku evakuācija no lidostas ir pabeigta. Amatpersonas apstiprināja 14 cilvēku bojāeju.

Nedaudz vēlāk sastrēgumstundas laika nogranda trešais sprādziens Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūciju galvenajām mītnēm. Briseles metro operatorkompānija paziņoja par vismaz 20 bojāgājušajiem un 55 ievainotajiem. Neoficiāla informācija liecina, ka bumba eksplodēja metro vilciena vagonā.

Beļģijas sabiedriskā raidkompānija RTBF vēstīja, ka uzbrukumos kopumā ir reģistrēti ir 136 ievainotie.

Līdz šim neviens nav uzņēmies atbildību par uzbrukumu.

Beļģijas premjers Šarls Mišels preses konferencē apstiprināja, ka otrdien Briselē notikuši divi uzbrukumi - viens Zaventemas lidostā un otrs Mālbēkas metro stacijā. Iepriekš neoficiāli izskanēja, ka eksplozijas nograndušas kopumā četrās metro stacijas.

"Šī ir traģiska diena, melna diena," viņš teica, nosodot uzbrukumus kā "aklus, vardarbīgus un gļēvus".

Mišels paziņoja, ka "ir daudz bojāgājušo un ievainoto, no kuriem daži ir smagi ievainoti", kā arī viņs apstiprināja, ka uzbrukumu lidostā īstenoja pašnāvnieks spridzinātājs.

Viņš sacīja, ka atbildīgās institūcijas izvērtē draudu līmeni un tiek noteikti papildu drošības pasākumi, tostarp militāru pastiprinājumu robežkontrolē.

Beļģijas federālais prokurors Frederiks van Lēuvs kopīgajā preses konferencē ar Mišelu sacīja, ka visi trīs uzbrukumi "bija terorakti" un no abiem sprādzieniem lidostā "vienu visticamāk izraisīja pašnāvnieks spridzinātājs". Viņš teica, ka ir sākta kriminālizmeklēšana.

Aculiecinieki "Belga" stāstījuši, ka pirms sprādzieniem skanējuši šāvieni un kliedzieni arābu valodā, lai gan neoficiāli amatpersonas ir noraidījušas tādas informācijas patiesumu.

Eksploziju rezultātā tika apturēta sabiedriskā transporta kustība pilsētā, kurā ir ne tikai ES, bet arī NATO galvenā mītne. Taksometru pakalpojumi Brisele otrdien ir pieejami bez maksas.

Tāpat vismaz līdz trešdienas rītam ir apturēta gaisa satiksme Zaventemas lidostā, nekursē vilcienu uz lidostu.

Pēc sprādzieniem Briselē drošības pasākumi pastiprināti dauzās Eiropas lidostās, tostarp Londonā, Parīzē, Frankfurtē, Amsterdamā, Kopenhāgenā un Prāgā.

Beļģijas iekšlietu ministrs Jans Jambons paziņoja, ka pēc notikuša terora draudu līmenis ir paaugstināts līdz maksimālajai atzīmei. Ir sasaukta valsts drošības padomes sēdi.

Briseles iedzīvotājiem ieteikts "palikt vietā, kur esat", kā arī iedzīvotājiem ieteikts bez īpašas vajadzības neizmantot mobilos telefonus, jo sakaru tīkli jau ir pārslogoti. Tiek vēstīts par evakuāciju no publiskām vietām, piemēram, muzejiem. Tāpat ir slēgta sabiedriskā transporta sistēma, metro un vilcienu stacijas un metro tuneļi.

Ir slēgtas Beļģijas parlamenta ēkas.

RTBF ziņoja, ka uz robežas starp Beļģiju un Franciju ir pastiprināti drošības pasākumi. Uz Briseli nekursē ātrvilcieni "Thalys" un "Eurostar".

Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC vēstīja, ka Jambons teicis, ka uzbrukums varētu būt atriebība par Parīzes slaktiņa lietā galvenā aizdomās turētā Salaha Abdeslama aizturēšanu.

Zaventemas lidosta atrodas 11 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Briseles un pērn apkalpoja vairāk nekā 23 miljonus pasažieru.

Gan Briseles lidosta, gan pilsētas metro sistēma ir slēgta. Apturēta arī tramvaju un autobusu satiksme.

Zaventemas lidosta būs slēgta vismaz līdz trešdienai plkst.6.00.

Beļģijas galvaspilsētas varasiestādes sākušas slēgt autosatiksmei arī tuneļus.

Apturēta arī "Eurostar" vilcienu satiksme starp Briseli un Londonu.

Savukārt Eiropas Komisija (EK) devusi rīkojumu ES institūciju darbiniekiem neatstāt savas darbavietas vai dzīvesvietas. Atceltas visas paredzētās sanāksmes, bet piekļuve ES ēkām ir ierobežota.

Tikmēr Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels aicinājis pilsoņus palikt tur, kur viņi šobrīd atrodas, kā arī lūdzis neizmantot bez īpašas vajadzības savus tālruņus.

Paaugstināts drošības līmenis izsludināts arī citās Eiropas lidostās, tostarp Parīzē un Frankfurtē, uz kurieni tiek novirzīti uz Briseli lidojošās lidmašīnas. Pastiprināti drošības pasākumi īstenoti arī Nīderlandes un Lielbritānijas lidostās.

LETA, BBC/REUTERS/ Foto: AFP/LETA, EPA/LETA / Video: Sky News, AP