Nadijai Savčenko Krievijā piespriež 22 gadus cietumā
Tiesā smaidīga un sacēlusi kājas. Gan Ukraina, gan Rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.
Pasaulē
2016. gada 22. marts, 16:06

Nadijai Savčenko Krievijā piespriež 22 gadus cietumā

Jauns.lv

Krievijas tiesa otrdien atzinusi Ukrainas kara aviācijas piloti Nadiju Savčenko par vainīgu viņai izvirzītajās apsūdzībās par Krievijas žurnālistu slepkavību un piesprieda viņai 22 gadu cietumsodu, vēstīja ziņu aģentūra UNIAN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savčenko piespriesta reāla brīvības atņemšana vispārējā režīma kolonijā, kā arī 30 000 Krievijas rubļu (400 eiro) liels sods.

Tiesa Rostovas apgabala Doņeckas pilsētā paziņoja, ka Savčenko alibi tiesas procesa laikā nav ticis pierādīts.

Par "slepkavību" Savčenko tika piespriesti 18 gadi cietumā, par "slepkavības mēģinājumu" - 10 gadi, bet par "nelikumīgu robežas šķērsošanu" tika piespriests 30 000 rubļu liels naudas sods. Nosakot galīgo sodu, tiesa Savčenko piesprieda 22 gadus ilgu cietumsodu. Krievijas prokuratūra bija pieprasījusi Savčenko piespriest 23 gadu cietumsodu.

Soda izciešanas laiks Savčenko sācies no 2014.gada 30 jūnija, kuru Krievijas varas iestādes uzskata par viņas "aizturēšanas" datumu.

Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko piedāvājis apmainīt Savčenko pret diviem Ukrainas austrumos aizturētajiem Krievijas karavīriem, kas pašlaik tiek tiesāti Kijevā.

"Prezidents Putins Normandijas formāta tikšanās laikā paziņoja, ka pēc tiesas sprieduma atdos Nadiju Savčenko Ukrainai," pavēstīja Porošenko. "Pienācis brīdis izpildīt šo solījumu. Es savukārt esmu gatavs nodot Krievijai divus Krievijas karavīrus, kas aizturēti mūsu teritorijā par līdzdalību bruņotā agresijā pret Ukrainu," viņš sacīja

Savčenko advokāts Marks Feigins žurnālistiem iepriekš paziņoja, ka viņa kliente tiesas spriedumu nepārsūdzēs.

"Tas ir viņas lēmums. Viņa uzskata, ka atteikšanās pārsūdzēt paātrinās sarunu procesu par viņas atgriešanu Ukrainā," norādīja Feigins.

Krievijas apbruņotie promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, un kaujinieki viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan Rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.


BNS/Foto: AFP/LETA/Reuters