foto: AP/Scanpix/LETA
Turcijas kurdu partija apcietināto bijušo līderi izvirza uz prezidenta amatu
Tautas demokrātiskā partija (HDP) vienojusies, ka Selahatins Demirtašs būs tās kandidāts.
Pasaulē
2018. gada 2. maijs, 22:13

Turcijas kurdu partija apcietināto bijušo līderi izvirza uz prezidenta amatu

LETA

Turcijas lielākā kurdu partija trešdien paziņojusi, ka tās harizmātiskais līderis Selahatins Demirtašs būs tās kandidāts jūnijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, neraugoties uz to, ka viņš atrodas apcietinājumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tautas demokrātiskā partija (HDP) vienojusies, ka Demirtašs būs tās kandidāts, un viņa kampaņa vienlaicīgi tiks sākta piektdienas pēcpusdienā mītiņos Stambulā un lielākajā kurdu pilsētā Dijarbakirā, pavēstīja partija.

Turcijā prezidenta vēlēšanas gaidāmas 24.jūnijā. Prezidents Redžeps Tajips Erdoans tās izsludinājis pusotru gadu pirms termiņa, kurā būtu jānotiek kārtējām valsts galvas vēlēšanām.

45 gadus vecais Demirtašs jau kandidēja 2014.gada augusta prezidenta vēlēšanās, un viņa vadībā HDP 2015.gada jūnija vēlēšanās pirmo reizi iekļuva parlamentā.

Par kurdu Obamu dēvētais politiķis kļuvis pamanāms uz Turcijas politiskās skatuves ar dedzīgajām runām un spēcīgo harizmu.

2016.gada novembrī represiju gaitā, kas Turcijā tika izvērstas pēc neveiksmīgā puča, viņš tika aizturēts un apsūdzēts vairākos likumpārkāpumos, arī par sakariem ar ārpus likuma izsludināto kurdu bruņoto separātistu kustību Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK).

Ja tiesa viņu atzīs par vainīgu, viņam draud līdz 142 gadiem cietumā.

HDP nomainīja Demirtašu līdzpriekšsēdētāja amatā februārī, pēc tam kad viņš bija norādījis, ka viņa politiskā karjera, atrodoties cietumā, ir beigusies.

Šobrīd nav skaidrs, kāpēc notikusi šī nostājas maiņa, kā arī tas, kā viņš var reģistrēt savu kandidatūru un īstenot kampaņu, atrodoties cietumā.

Jaunie HDP līdzpriekšsēdētāji Pervina Buldana un Sezai Temelli aicināja atbalstītājus piektdien ierasties demonstrācijās, lai svinētu kampaņas sākumu.

"Mēs sanāksim kopā, lai dalītos priekā par Selahatina Demirtaša kandidēšanu uz prezidenta amatu," teikts paziņojumā. "Mēs jau tagad redzam gaišu nākotni."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas