foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kims un Muns apsprieduši denuklearizāciju; Ziemeļkorejas līderis gatavs arī doties uz Seulu
Ziemeļkorejas līdera Kims Čenuna un Dienvidkorejas prezidenta Muns Džēina tikšanās norit ļoti draudzīgā gaisotnē.
Pasaulē
2018. gada 27. aprīlis, 09:28

Kims un Muns apsprieduši denuklearizāciju; Ziemeļkorejas līderis gatavs arī doties uz Seulu

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien samitā apsprieduši denuklearizāciju un miera noslēgšanu, paziņojis Muna preses pārstāvis.

"Samitā abiem līderiem bija nopietnas un atklātas sarunas par veidiem, kā denuklearizēt Korejas pussalu," paziņoja Muna preses pārstāvis, piebilstot, ka abas puses vēl strādā pie kopīgā paziņojuma, kas tiks publiskots samita noslēgumā.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ziemeļkorejas līdera Kims Čenuna un Dienvidkorejas prezidenta Muns Džēina tikšanās norit ļoti draudzīgā gaisotnē.

Muna preses pārstāvis atklāja, ka samita noslēguma banketā piedalīsies arī abu prezidentu sievas.

Kims Čenuns piedāvājis "jebkurā laikā" apmeklēt Seulu, ja Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins uzaicinās viņu vizītē, paziņojis Muna preses pārstāvis.

Abu Koreju līderi sarokojas uz valstu robežas

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien sarokojās pāri Militārās demarkācijas līnijai, kas šķir abas valstis, veicot ...

gallery icon
71

Tiekoties demilitarizētajā zonā uz abu valstu robežas, Muns sacījis Kimam, ka varētu viņam parādīt daudz labākus skatus, ja vien viņš atbrauktu uz Zilo namu, kas ir Dienvidkorejas prezidenta rezidence Seulā.

"Tiešām? Es došos uz Zilo namu jebkurā laikā, ja jūs mani uzaicināsiet," atbildējis Kims.

Muns demarkācijas zonā arī jautājis, kad viņš varēs apmeklēt Ziemeļkoreju. Kims atbildējis, ka to varot izdarīt uzreiz, un Muns, atkāpjoties no tikšanās plāna, uz īsu brīdi iegājis kopā ar Kimu Ziemeļkorejas teritorijā.

Pēc tam abi līderi devās uz samita norises vietu – Miera namu Panmundžomas pamiera ciema dienvidu pusē.

Vēlāk Kims izteicies, ka "robeža nemaz nav tikt augsta". "Vai tā neizzudīs, ja daudzi cilvēki turpinās to šķērsot?" jautājis Ziemeļkorejas līderis.

Muns savukārt paudis cerību, ka pēc šī samita notiks vēl citas tikšanās Phenjanā un Seulā.

Pagājušajā gadā Ziemeļkoreja veica vairākus raķešu izmēģinājumus, no kuriem daudzi notika agri no rīta, un savu sesto kodolizmēģinājumu.

"Es dzirdēju, ka jūsu miegs daudzreiz iztraucēts, jo jums mūsu dēļ nācās apmeklēt Nacionālās drošības padomes sēdes. Es gādāšu, ka jūsu rīta miegs vairs netiek traucēts," solīja Kims.

Samita pirmā kārta ir noslēgusies, un Kims devies pusdienās atpakaļ uz Ziemeļkorejas teritoriju. Vēlāk sarunas turpināsies.

Jau vēstīts, ka šodien demiliarizētajā zonā starp abām Korejas pussalas valstīm notiek Kima un Muna tikšanās, kas ir trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953.gadā.