foto: Reuters/Scanpix/LETA
Merkele devusies uz ASV, lai tiktos ar Trampu
Vācijas kanclere Angela Merkele un ASV prezidents Donalds Tramps, tiekoties pagājušā gada 17. martā.
Pasaulē
2018. gada 27. aprīlis, 07:25

Merkele devusies uz ASV, lai tiktos ar Trampu

LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien devās no Berlīnes uz Vašingtonu, lai tiktos ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Merkele aizlidoja no Berlīnes ceturtdienas pēcpusdienā. Ir paredzēts, ka viņa piektdienas rītā tiksies ar Trampu Baltā nama Ovālajā kabinetā, bet pēc tam viņi ieturēs kopīgas pusdienas.

Ir gaidāms, ka starp galvenajiem tematiem abu politiķu sarunās būs draudošie ASV tarifi tērauda un alumīnija importam no Eiropas Savienības (ES), kā arī Trampa skepse par starptautisko kodolvienošanos ar Irānu, kas ierobežo Teherānas kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atcelšanu.

Ziņu avoti Vācijas valdībā pirms Merkeles brauciena pauda pesimismu par to, ka šo tarifu neattiecināšana uz ES varētu tikt pagarināta pēc 1.maija.

Sarunās ir gaidāma arī Sīrijas konflikta apspriešana. Vācija uzsvērti nepiedalījās gaisa triecienos, kurus pret Sīrijas režīmu veica ASV, Francija un Lielbritānija pēc ķīmiskā uzbrukuma civiliedzīvotājiem Damaskas piepilsētā Dumā.

Tramps ir kritizējis gāzesvadu "Nord Stream 2" starp Krieviju un Vāciju, un arī šis jautājums var tikt apspriests šajās sarunās.

Viens no sarunu tematiem var būt arī Vācijas aizsardzības izdevumi, kas ir mazāki par NATO vadlīnijās noteiktajiem 2% no iekšzemes kopprodukta.

Merkele ir otrā no Eiropas valstu līderiem, kas šonedēļ tiekas ar Trampu, pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona. Viņas tikšanās ar Trampu tomēr būs zemākā līmenī nekā Makronam, kurš tika pagodināts ar banketu un iespēju teikt runu abu ASV Kongresa palātu kopīgā sēdē.