Pasaulē
2018. gada 26. aprīlis, 11:52

Kalifornijā aiztur bijušo policistu, kurš septiņdesmitajos gados uzdarbojās kā sērijveida slepkava, izvarotājs un laupītājs

Jauns.lv / LETA

ASV Kalifornijas štatā aizturēts 72 gadus vecs bijušais policists, kurš tiek turēts aizdomās par 12 slepkavībām, 45 izvarošanām un vairāk nekā 120 laupīšanām Sakramento un tās apkārtnē pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados.

Aizdomās turamais identificēts kā Džozefs Džeims Deandželo.

Noziegumi tika pastrādāti desmit Kalifornijas apgabalos, gadiem ilgi viešot bailes Sakramento apkārtnes iedzīvotājos.

"Beidzot pēc visiem šiem gadiem jautājums, kurš pastrādāja šos briesmīgos noziegumus, ir atklāts," žurnālistiem preses konferencē norādīja Orindžas apgabala prokurors Tonijs Rokakass.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Džozefs Džeims Deandželo tiek turēts aizdomās par 12 slepkavībām, 45 izvarošanām un vairāk nekā 120 laupīšanām.

Deandželo tika aizturēts otrdien savās mājās vienā no Sakramento piepilsētām. Viņš jau vairākas dienas tika novērots un tika aizturēts bez starpgadījumiem.

Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Deandželo strādāja par policistu divās Kalifornijas mazpilsētās, bet 1979.gadā tika atlaists.

Izmeklējot sērijveida noziegumus, varasiestādes jau sen pieļāva, ka vainīgais, iespējams, izgājis militāru apmācību vai strādājis tiesībsargājošās iestādēs, jo labi mācēja apieties ar ieročiem un spēja tik ilgi izvairīties no notveršanas.

Vairāki no šiem noziegumiem tika pastrādāti laikā, kad Deandželo strādāja par policistu, taču aizdomās turamo lokā viņš nokļuva tikai pēc pēdējās ielaušanās atkārtotas izmeklēšanas, pārbaudot nozieguma vietā atrastu DNS paraugu.

Noziegumu atkārtota izmeklēšana sākas 2016.gadā, kad ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) izsludināja 50 000 dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas varētu palīdzēt notvert aizdomās turamo.

Sabiedrības uzmanību slepkavības atkal piesaistīja, pateicoties rakstnieces Mišelas Maknamaras romānam "I’ll Be Gone in the Dark". Autore nomira 2016.gadā, nepabeidzot darbu pie grāmatas, bet viņas vīrs noalgoja citu rakstnieku, kas pabeidza Maknamaras iesākto.

Sakramento apgabala šerifs Skots Džouns norādīja, ka grāmata palīdzējusi tikt pie jauniem pavedieniem noziegumu izmeklēšanā, bet tieši nav novedusi pie aizdomās turamā aizturēšanas.