foto: REX/ Vida Press
Parīzes teroraktu islāmistam piespriež 20 gadus cietumā
Salahs Abdeslams.
2018. gada 23. aprīlis, 13:55

Parīzes teroraktu islāmistam piespriež 20 gadus cietumā

Jauns.lv / LETA

Parīzes teroraktos apsūdzētais islāmists Salahs Abdeslams pirmdien Beļģijas tiesā atzīts par vainīgu slepkavības mēģinājumā apšaudē Briselē 2016.gada 15.martā un notiesāts uz 20 gadiem cietumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Arī viņa līdzdalībnieks Sofjens Ajari atzīts par vainīgu slepkavības mēģinājumā un notiesāts uz 20 gadiem cietumā.

Nedz Abdeslams, nedz Ajari tiesa sēdē nepiedalījās.

28 gadus vecais Abdeslams ir vienīgais zināmais islāma ekstrēmists, kas izdzīvojis 2015.gada 13.novembrī Parīzē sarīkotajos teroraktos, kuros tika noslepkavoti 130 cilvēki.

Divu teroristu brālis Mohameds Abdeslams aizdedz svecītes Parīzē mirušo upuru piemiņai

Mohameda brāļi Ibrahims un Salehs bija starp teroristiem, kas sarīkoja Parīzes slaktiņus. Mohameds neko nav zinājis par brāļu plāniem; arī ...

gallery icon
6

Taču Beļģijā Abdeslams tiek tiesāts citā noziegumā - par Briselē 2016.gada 15.martā notikušo apšaudi. Trīs policisti šajā apšaudē tika ievainoti, bet viens terorists zaudēja dzīvību.

Pēc tiesas Beļģijā vēlāk gaidāms process arī Francijā, kur Abdeslams tiks tiesāts par Parīzes teroraktiem.

Pēc Parīzes teroraktiem Abdeslams slēpās Briselē, kur tika aizturēts 2016.gada 18.martā – četras dienas pirms Briseles metro un lidostā notikušajiem teroraktiem. Pēc aizturēšanas Abdeslams tika izdots Francijai.

Uzbrukumos Briseles metro un lidostā dzīvību zaudēja kopumā 32 cilvēki. Gan par teroraktiem Parīzē, gan par Briselē pastrādātajiem noziegumiem atbildību uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts". Tiek uzskatīts, ka par teroraktiem abās pilsētās atbildīga ir viena un tā pati teroristu šūniņa.

Francijā piemin Parīzes teroraktos bojāgājušos cilvēkus

gallery icon
78

Izmeklētāji uzskata, ka Abdeslama aizturēšana pamudināja teroristus īstenot uzbrukumus Briselē agrāk, nekās tie bija plānoti. Lielāko daļu no pēdējiem diviem gadiem Abdeslams pavadījis cietumā Francijā.

Sākoties tiesas prāvai Beļģijā, Abdeslams tika stingrā Francijas un Beļģijas drošības spēku apsardzībā pārvests no Parīzes uz Briseli. Taču tiesas pirmajā dienā viņš paziņoja, ka tiesa esot neobjektīva pret musulmaņiem, un atteicās apmeklēt pārējās tiesas sēdes.

Piektdien vēlu vakarā Parīzi satricina koordinētu teroraktu virkne

gallery icon
41
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās