Pasaulē
2018. gada 19. aprīlis, 23:30

Krievijas Ģenerālštāba priekšnieks Baku ticies ar NATO spēku virspavēlnieku Eiropā

LETA

Krievijas Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs un NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Kērtiss Skaparoti ceturtdien tikušies Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku.

Tikšanās laikā runāts par "NATO un Krievijas militāro aktivitāti Eiropā, uzticības stiprināšanu un incidentu novēršanu", paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Skaparoti un Gerasimovs arī apmainījušies viedokļiem par situāciju Sīrijā, "uzsverot sadarbības nozīmi cīņā pret starptautisko terorismu," teikts ministrijas paziņojumā.

NATO informēja, ka sarunas koncentrējušās uz jautājumiem, kas saistīti ar militāro situāciju un militārajām mācībām.

"Šī tikšanās aci pret aci demonstrē skaidru abpusēju interesi saglabāt militārās komunikācijas līnijas, pievienoties NATO dialoga un caurspīdīguma politikai," norādīts NATO paziņojumā.

2014.gada aprīlī, reaģējot uz Krimas aneksiju un Krievijas iebrukumu Ukrainas kontinentālajā teritorijā, NATO iesaldēja dialogu ar Maskavu, bet 2017.gada martā notika telefonsaruna starp NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju ģenerāli Petru Pavelu un Gerasimovu.

Divus gadus nenotika arī neviena Krievijas un NATO padomes sēde, bet kopš 2016.gada pavasara sarīkotas sešas šīs padomes sēdes dažādos līmeņos.

2017.gada septembrī Pavels un Gerasimovs tikās klātienē, un nedēļu vēlāk notika minētā telefonsaruna starp Skaparoti un Gerasimovu.

2016.gada februārī Gerasimovs tikās ar ASV Apvienotās štābu komitejas priekšnieku ģenerāli Džozefu Danfordu. Tikšanās notika Baku un pēc tās abas militārpersonas solīja uzlabot komunikāciju starp abu valstu armijām.

ASV un Krievija izmanto militāro komunikācijas līniju, lai apmainītos ar informāciju par gaisa uzlidojumiem Sīrijā.

Spriedze Vašingtonas un Maskavas starpā palielinājās pagājušajā nedēļā, kad ASV, Lielbritānija un Francija deva raķešu triecienu Sīrijai, reaģējot uz ziņām par tur, iespējams, notikušu ķīmisko uzbrukumu. Krievija nosodīja uzlidojumus, nodēvējot tos par agresiju pret tās sabiedroto.