Dzimis laimes krekliņā - jaunietis Briselē pārdzīvo otro teroraktu mūžā
Meisons ārstējas kādā Beļģijas slimnīcā, kur viņam paredzēta pilnīga atlabšana no smagas pēdas traumas un nopietniem apdegumiem.
Pasaulē
2016. gada 25. marts, 20:00

Dzimis laimes krekliņā - jaunietis Briselē pārdzīvo otro teroraktu mūžā

Jauns.lv

Mormoņu misionāru puisim Meisonam Vellam no Jūtas ir 19 gadu. Viņš izdzīvoja traģiskajā divu bumbu sprādzienā Briseles Zaventemas starptautiskajā lidostā. Meisons 2013.gadā piedzīvojis arī brāļu Carnajevu sarīkoto teroraktu Bostonas maratonā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš stāsta, ka pirmais sprādziens noticis tikai 10 līdz 15 metru attālumā. Tas bijis ļoti skaļš un tā spēks pacēlis viņa ķermeni. "Atceros, kā mani pacēla no zemes, pa visu ķermeņa labo pusi izjutu karstuma un aukstuma viļņus, viss bija apdedzis," stāsta Meisons. Viņš bijis ļoti pārbijies un asiņojis. Meisons stāsta, ka jutis liesmas savā sejā un arī pie kājām. Puika jūtas kā veiksminieks, jo izdzīvoja pašnāvnieku sarīkotajā sprādzienā.

Pēcāk viņš šokā un pilnīgā mierā sēdējis pie izejas un juties pateicīgs dievam, ka tas uzklausījis viņa lūgšanas.

Vells bija viens no trijiem mormoņu misionāriem, kuri tika ievainoti Briseles teroristu uzbrukumā. Pusaudzis bijis klāt arī 2013.gada Bostonas maratona sprādziena, kur par laimi necieta. Viņš bijis arī Parīzē, kad tur novembrī islāma radikāļi nogalināja 130 cilvēkus, bet ne tiešā tuvumā.

Zēns saka, ka paļaujas uz savu ticību, jo kā savādāk izskaidrot to, ka bijis klāt trijos teroristu uzbrukumos un vienmēr izdzīvojis.

"Mana ticība ir visa mana dzīve," saka Meisons.

"Mani vecāki vienmēr ir teikuši, ka visam kas notiek ir savs iemesls, un es nezinu kāpēc biju šajās vietās," saka Vells

"Es domāju, ka tas, kas palīdzēja man saglabāt mieru, bija Dievs. Mieru un klusumu ko sajutu, tas bija kautkas vairāk kā tikai mana ķermeņa fiziskais šoks," turpina Meisons.

Pašlaik zēns ārstējas kādā Beļģijas slimnīcā, kur viņam paredzēta pilnīga atlabšana no smagas pēdas traumas un nopietniem apdegumiem.

Meisons stāsta par piedzīvoto Briseles Zaventemas starptautiskajā lidostā - video:

Kasjauns jau rakstīja, ka Briseles Zaventemas starptautiskajā lidostā otrdien neilgi pēc pulksten astoņiem (deviņiem pēc Latvijas laika) netālu no vietas, kur notika reģistrācija kompānijas "American Airlines" reisam notika divas eksplozijas. Izlidošanas terminālī tika izsisti logi un virs tā pacēlās dūmu mākonis. Vēlāk notika sprādziens arī Mālbēkas metro stacijā. Sprādzienos nogalināti vismaz 34 cilvēki, bet 200 guvuši ievainojumus; daudzu stāvoklis ir kritisks.

Otrdienas vakarā kļuva zināms, ka atbildību par notikušo uzņēmusies "Islāma valsts".

    2013.gada 15.aprīlī Bostonas maratona laikā finiša līnijas tuvumā tika sarīkoti divi sprādzieni ar 12 sekunžu intervālu, kuros gāja bojā trīs cilvēki un 264 tika ievainoti. Viens par sprādzienu sarīkošanu aizdomās turētais - 26 gadus vecais Tamerlans - 2013.gada 19.aprīlī nomira no apšaudē ar policiju gūtiem ievainojumiem.

Otrajam aizdomās turamajam Džoharam Carnajevam 2015. gada 24.jūnijā tika piespriests nāvessods sešos punktos par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratona laikā.

ASV zvērinātie jau 2015. gada 15.maijā nolēma, ka 21 gadu vecajam Carnajevam nāvessods pienākas sešās no 17 apsūdzībām, kas paredz augstāko soda mēru un kurās viņa vainu zvērinātie tādā pašā sastāvā atzinuši jau iepriekš. Carnajevam piesprieda 6 nāvessodus un 10 mūža ieslodzījumus.

Abi brāļi Carnajevi pirms Bostonas maratona sprādzienu sarīkošanas bija apmeklējuši islāmistu kaujinieku vietnes internetā. Tiek uzskatīts, ka viņi bumbu izgatavošanu apguva starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vietnē.

Viņi arī internetā skatījās Jemenā dzimušā radikālā amerikāņu islāma garīdznieka Anvara al Avlaki sprediķus.


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video