Lielai daļai britu būšot jāstrādā līdz cienījamam 81 gada vecumam
Daļa Lielbritānijā dzīvojošo negrib ne dzirdēt par darbu, bet sapņo par revolūciju un sociālisma paradīzi.
Pasaulē
2016. gada 26. marts, 06:45

Lielai daļai britu būšot jāstrādā līdz cienījamam 81 gada vecumam

Jauns.lv

Daļai strādājošo Lielbritānijā būtu jāturpina darba gaitas līdz pat 81 gada vecumam, lai viņi nodrošinātu tādu pašu dzīves līmeni pensijā, kāds ir viņu vecākiem, liecina britu pensiju fonda „Royal London” pētījums.

Tas publicēts laikā, kad Lielbritānijas valdība pārskata pensiju sistēmu, kas izraisījis pieņēmumus, ka tiks paaugstināts pensionēšanās vecums, lai kompensētu sabiedrības novecošanās radīto spiedienu uz sociālās nodrošināšanas sistēmu.

Pašlaik plānots, ka no 2018. gada decembra līdz 2020. gada oktobrim pensionēšanās vecumu sievietēm un vīriešiem Lielbritānijā paaugstinās līdz 66 gadiem no pašreizējiem 65 gadiem vīriešiem un 62 gadiem četriem mēnešiem sievietēm. Latvijā pensijas vecumu plānots paaugstināt pakāpeniski, 2025. gadā sasniedzot 65 gadu slieksni.

„Royal London” norāda, ka izmaiņas darbavietas veiktajās iemaksās pensiju fondos nozīmē, ka strādājošie neuzkrāj pietiekami, lai nodrošinātu, ka viņu vecumdienas ir tādas pašas kā viņu vecākiem. Ziņojumā brīdināts, ka, “būtiski nepaaugstinot pensiju ieguldījumu līmeni, mēs varam piedzīvot, ka izzūd pensionēšanās kā tāda”.

Bijušais pensiju ministrs un „Royal London” direktors laikrakstam „The Sun” teic, ka jauniešiem minimālās iemaksas pensiju fondā jāsāk veikt 22 gadu vecumā un jāstrādā līdz 77 gadiem, lai pensijā nodrošinātu savu vecāku dzīves līmeni, bet daļai Londonā centrālajā daļā dzīvojošo būtu jāstrādā pat līdz 81 gada vecumam.

Britu laikraksti šo ziņu publicējuši pirmajās lappusēs, izraisot plašu ažiotāžu. Bijušais Rūpniecības konfederācijas vadītājs Džons Kridlends līdz nākamā gada maijam sagatavos ziņojumu par Lielbritānijas pensiju sistēmu un tās ilgtspējību. Pensiju ministre Rosa Altmana paudusi pārliecību, ka Kridlenda ziņojums būs rūpīgi izstrādāts, jo tas skar miljoniem cilvēku dzīves.

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press

Tēmas