foto: Reuters/Scanpix/LETA
ES ārlietu ministri atbalstījuši raķešu triecienu Sīrijā
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns un Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Boriss Džonsons.
Pasaulē
2018. gada 16. aprīlis, 19:30

ES ārlietu ministri atbalstījuši raķešu triecienu Sīrijā

LETA

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien atbalstījuši ASV, Francijas un Lielbritānijas īstenoto raķešu triecienu Sīrijā, norādot, ka ES atbalsta visus centienus, lai novērstu ķīmisko uzbrukumu atkārtošanos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministri arī aicināja atsākt sarunas par politisku risinājumu Sīrijas konfliktam.

Ministri nosodīja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada īstenoto karadarbību pret nemierniekiem un aicināja nekavējoties ievērot pamieru, lai ļautu humānajai palīdzībai nokļūt pie cietušajiem.

ASV, Francija un Lielbritānija, reaģējot uz apsūdzībām par Dumā, netālu no Damaskas, 7.aprīlī notikušo ķīmisko uzbrukumu, sestdien īstenoja bezprecedenta raķešu triecienu Sīrijai.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns un Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šo gaisa triecienu mērķis ir atturēt Sīrijas valdību no ķīmisko ieroču lietošanas. Tie bijuši vērsti pret pozīcijām, kas saistītas ar Sīrijas valdības ķīmiskajiem ieročiem.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija kategoriski noliedz, ka Sīrijas valdības spēki būtu uzbrukumā Dumā izmantojuši ķīmiskos ieročus.

ASV, Francijas un Lielbritānijas raķešu triecienu sekas Sīrijas armijas bāzēs un ķīmisko pētījumu centros

ASV, Francijas un Lielbritānijas raķešu triecienu sekas Sīrijas armijas bāzēs un ķīmisko pētījumu centros.

gallery icon
42

ES dalībvalstu ārlietu ministru paziņojumā Dumā notikušajā uzbrukumā vainots Asada režīms un pausts atbalsts ASV, Lielbritānijas un Francijas raķešu triecieniem Sīrijā.

Paziņojumā norādīts, ka raķešu trieciena vienīgais mērķis bijis nepieļaut, ka Sīrijas režīms atkal pielieto ķīmiskos uzbrukumus pret savu tautu.

ASV, Francijas un Lielbritānijas gaisa trieciens Sīrijā

ASV, Francijas un Lielbritānijas gaisa spēki sestdienas rītā veica gaisa triecienus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem Damaskā un ...

gallery icon
59

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns sacīja, ka ES bijusi "vienota ļoti nopietnā mirklī", vēloties novērst ķīmisko ieroču izmantošanu.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka raķešu uzbrukums bijis "vajadzīgs un atbilstošs", bet citas ES valstis bijušas piesardzīgas, lai izvairītos no tālākas spriedzes saasināšanās.

ES dalībvalstu ārlietu ministri apsprieda veidus, kā pastiprināt spiedienu uz Krieviju, lai tā pierunātu Asada valdību iesaistīties sarunās par Sīrijas nākotni.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, ierodoties uz ministru sēdi, uzsvēra, ka, "patīk tas vai nē, bez Krievijas šo konfliktu nebūs iespējams atrisināt".

Vašingtona paziņojusi, ka piemēros Krievijai jaunas sankcijas saistībā ar Dumā notikušo uzbrukumu. Sankcijas tiks piemērotas uzņēmumiem, kas piegādā Sīrijas valdībai aprīkojumu, kas saistīts ar ķīmiskajiem ieročiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

ES par līdzīgu soli vēl nav izšķīrusies.

Kāds ES diplomāts ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Sīrijas sankciju sarakstam būtu iespējams pievienot krievus vai Irānu, taču ES ārlietu ministru līmenī šāds solis vēl nav apspriests.

Vairākas Eiropas valstis bažījas par agresīvu pretreakciju no Krievijas puses.

ES dalībvalstu ārlietu ministru paziņojumā teikts, ka pašreizējā situācija būtu jāizmanto, lai atdzīvinātu mēģinājumus atrisināt Sīrijas konfliktu mierīgā ceļā.

Paziņojumā uzsvērts, ka Sīrijas pilsoņkaram nevar būt militāra risinājuma. Taču privātās sarunās vairāki Eiropas diplomāti atzinuši, ka Asada režīms, visticamāk, uzvarēs, un ES būtu jāgatavojas šādam scenārijam.

Sīrijas režīma atbalstītāji protestā kritizē sabiedrotos un slavē Krieviju

ASV, Francijas un Lielbritānijas gaisa spēki sestdienas rītā veica uzlidojumus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem Damaskā un tās ...

gallery icon
49