Sīrijas armija atkaro "Islāma valstij" seno pilsētu Palmīru. FOTO
Sīrijas režīma spēki atkarojuši "Islāma valstij" Palmīru.
Pasaulē
2016. gada 27. marts, 12:30

Sīrijas armija atkaro "Islāma valstij" seno pilsētu Palmīru. FOTO

Jauns.lv

Sīrijas režīma armija svētdien atkarojusi džihādistu grupējumam "Islāma valsts" seno pilsētu Palmīru, ziņoja Sīrijas valsts televīzija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aģentūra AFP vēsta, ka cīņās par Palmīru režīma spēkus atbalstījusi Krievijas militārā aviācija.

"Pēc visu nakti ilgušām smagām kaujām armija pilnībā kontrolē Palmīru - gan seno pilsētu, gan dzīvojamos rajonus," aģentūra AFP citē kāda anonīma Sīrijas armijas pārstāvja teikto.

Viņš piebildis, ka armijas pārstāvji neitralizē desmitiem bumbu un mīnu, kas atrodas senajā pilsētā.

To, ka režīma spēki ieņēmuši Palmīru, apstiprinājusi arī Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija". Pēc tās rīcībā esošās informācijas, cīņās par Palmīru krituši daudzi islāma valsts kaujinieki.

Jau ziņots, ka prezidenta Bašara al Asada režīma spēki iegāja Palmīrā ceturtdien, bet piektdien ieņēma senās pilsētas citadeli.

Palmīras atgūšana Asada režīmam nozīmē gan simbolisku, gan stratēģisku uzvaru, ļaujot kontrolēt 30 000 kvadrātkilometru lielu tuksnesi, kas stiepjas līdz Irākas robežai.

"Islāma valsts" ieņēma Palmīru pagājušā gada maijā, un senajā pilsētā džihādisti ir iznīcinājuši daudzas vēsturiskas celtnes un kultūras pieminekļus, bet amfiteātri izmantoja nāvessodu izpildei.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tam lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

LETA/Foto: AFP/LETA/Reuters