Līdz ar siltāku laiku aktivizējas bēgļu kontrabandas maršruts no Lībijas uz Itāliju
Migranti kuģī netālu no Itālijas krastiem.
Pasaulē
2016. gada 30. marts, 14:37

Līdz ar siltāku laiku aktivizējas bēgļu kontrabandas maršruts no Lībijas uz Itāliju

Jauns.lv

Kopš gada sākuma strauji pieaudzis nelegālo imigrantu skaits, kas cilvēku kontrabandistu kuģos devušies no Lībijas uz Itāliju un uzņemti Itālijas krasta apsardzes, kā arī jūras operāciju kuģos, liecina atbildīgo dienestu apkopotie jaunākie dati.

Nelegālo imigrantu skaita pieaugums šajā maršrutā skaidrojams ar labāku laika apstākļu iestāšanos, kā arī to, ka faktiski slēgts līdz šim nelegālo imigrantu un cilvēku kontrabandistu iecienītais maršruts no Turcijas uz Grieķiju.

Kā liecina statistikas dati par pirmajiem trim 2016.gada mēnešiem, Vidusjūras ūdeņos starp Lībiju un Sicīliju no cilvēku kontrabandistu kuģiem uzņemti vairāk nekā 16 000 nelegālo imigrantu. Šajā pašā laika posmā pērn šis skaitlis bijis 10 165.

Vairums nelegālo imigrantu ir Āfrikas valstu iedzīvotāji. Ceļojumu pāri Vidusjūrai viņi sāk Lībijā, kas ir kļuvusi par cilvēku kontrabandistu paradīzi.

Varasiestādes bažījas, ka nelegālo imigrantu skaits, kas Itālijā centīsies nokļūt no Āfrikas, pieaugs vēl vairāk līdz ar siltāka laika iestāšanos.

Vienlaikus Grieķijas ziemeļos līdzās robežai ar Maķedoniju otrdien izraisījās sadursmes starp aptuveni 300 nelegālo imigrantu un policiju.

Gados jauni imigranti policistus apmētāja ar akmeņiem un grūstīja likumsargus. Policisti nevienu vardarbīgo protestētāju neaizturēja un sadursmju rajonu pameta, apliecināja varasiestādes.

Protestētāji jau astoņas dienas bloķē sliedes līdzās robežai ar Maķedoniju, pieprasot, lai Skopje atver robežu ar Grieķiju.

Maķedonija paziņojusi, ka visiem imigrantiem robeža būs slēgta vismaz līdz gada beigām.

Aptuveni 12 000 nelegālo imigrantu joprojām mitinās nožēlojamos apstākļos Idomeni nometnē, netālu no Grieķijas-Maķedonijas robežas, neraugoties uz Grieķijas valdības aicinājumiem pārcelties uz armijas netālu uzbūvēto nometni.

Vienlaikus Eiropas Savienība (ES) paziņojusi, ka pagājušajā nedēļā strauji sarucis nelegālo imigrantu skaits, kas mēģinājis no Turcijas nokļūt Grieķijā.

"Aizvadītās nedēļas laikā ieradās mazāk nekā 1000 cilvēku. Salīdzinoši iepriekšējo nedēļu laikā tie bija vidēji 2000 cilvēku katru dienu," sacīja Eiropas Komisijas preses sekretāre Nataša Berto.

Atbilstoši līgumam, kas noslēgts ES un Turcijas starpā, Ankara apņēmusies uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas nekvalificējas bēgļu statusam. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo imigrantu ES solījusi uzņemt vienu imigrantu no Turcijas bēgļu nometnēm.

LETA/Foto: AFP/LETA