Kutelīgais abortu jautājums Klintones un Trampa sacensību uzkarsē līdz maksimumam
Tramps savos izteikumos ir nodēvējis sievietes par "resnām cūkām", "nevīžām" un "pretīgiem dzīvniekiem", bet noliedzis, ka būtu seksists, sakot, ka viņa izteikumi ir tikai "šovbizness" un neviens nerespektē sievietes vairāk kā viņš.
Pasaulē
2016. gada 31. marts, 09:49

Kutelīgais abortu jautājums Klintones un Trampa sacensību uzkarsē līdz maksimumam

Jauns.lv

Vadošais ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāts Donalds Tramps trešdien paziņojis, ka sievietes, kas nelegāli veikušas abortu, būtu jāsoda.

Demokrātu partijas vadošā kandidāte Hilarija Klintone nekavējoties paziņoja, ka Trampa izteikumi ir šaušalīgi, senators Bērnijs Sanderss tos nodēvēja par apkaunojošiem un tos kritizēja arī vairākas aktīvistu organizācijas.

Tramps ar šiem komentāriem nāca klajā trešdien pārraidītā intervijā telekanālam MSNBC.

Jautāts, vai viņš atbalsta sodīšanu par aborta veikšanu, Tramps sacīja: "Kaut kādai soda formai ir jābūt."

Jautāts, vai viņš ar to domā sodu piemērošanu sievietēm, Tramps atbildēja apstiprinoši, aicinot aizliegt abortus.

69 gadus vecais Tramps tikai nesen pieņēmis nostāju pret abortiem un iepriekš viņam pārmesta manipulēšana šajā jautājumā.

Klintone nekavējās kritizēt Trampu, sakot, ka brīdī, kad šķitis, ka ļaunāk vairs nevar būt, Tramps nācis klajā ar šādu šausminošu ideju.

Klintones kampaņa publiskoja tviterī virkni ierakstu, norādot, ka visas sievietes ir pelnījušas vienlīdzīgas tiesības uz veselības aprūpi.

"Mēs nevaram ļaut kādam, ar tik lielu nicinājumu pret sieviešu tiesībām, iet ne tuvu Baltajam namam," teikts vienā no ierakstiem.

Klintone un citi demokrātu likumdevēji aizstāv sieviešu tiesības veikt abortu, pret ko joprojām asi iebilst daudzi republikāņi, lai gan ASV Augstākā tiesa jau 1973.gadā ar spriedumu tā dēvētajā lietā "Ro pret Veidu" legalizēja abortus Savienotajās Valstīs.

Pat Trampa izteikti konservatīvais konkurents uz Republikāņu partijas nomināciju Teds Kruss kritizēja Trampu, paziņojot, ka viņš gatavs sacīt jebko, lai tikai iegūtu uzmanību.

Arī Trampa trešais tuvākais konkurents Ohaio gubernators Džons Keisiks paziņoja, ka sievietes, protams, nebūtu jāsoda par aborta veikšanu.

Acīmredzot reaģējot uz kritiku, Trampa kampaņa vēlāk nāca klajā ar paziņojumu par nostāju aborta jautājumā, bet tieši neminēja Trampa izteikumus intervijā MSNBC.

Paziņojumā teikts, ka gadījumā, ja ASV tiktu aizliegti aborti, tad ārsti un citas iesaistītās personas būtu tiesiski atbildīgas.

Tajā uzsvērts, ka Tramps principā atbalsta dzīvības saglabāšanu ar izņēmumiem.

Neskatoties uz lielo popularitāti, Trampam ir grūti iekarot atbalstu sieviešu vidū.

LETA/Foto: EPA/LETA