foto: AP/Scanpix/LETA
Tusks šaubās par "Breksita" pārejas posma vienošanos
Tusks norādīja, ka vēl nav zināms, vai visu ES dalībvalstu līderi samitā Briselē atbalstīs šo vienošanos.
Pasaulē
2018. gada 20. marts, 20:29

Tusks šaubās par "Breksita" pārejas posma vienošanos

LETA

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks otrdien brīdinājis, ka daži no bloka līderiem vēl nav gatavi šonedēļ samitā Briselē atbalstīt vienošanos par pārejas posmu pēc "Breksita".

Pēc intensīvām sarunām nedēļas nogalē Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) sarunvedēji pirmdien panāca vienošanos par 21 mēnesi ilgu pārejas periodu pēc tam, kad Lielbritānija 2019.gada martā būs izstājusies no ES.

Tusks norādīja, ka vēl nav zināms, vai visu ES dalībvalstu līderi samitā Briselē atbalstīs šo vienošanos.

Tusks paziņoja, ka viņam vēl vajadzīgas pāris stundas, lai konsultētos ar dalībvalstīm, kuras ir visvairāk nobažījušās par šo vienošanos, bet neatklāja, kuras valstis tās ir.

Pirmdien panāktā vienošanās ietver arī "atbalsta" risinājumu pretrunīgajā jautājumā par Īrijas un Apvienotajā Karalistē ietilpstošās Ziemeļīrijas robežu.

Abas puses vienojās, ka pēc "Breksita" Ziemeļīrija varētu saglabāt muitas ūniju ar ES, ja netiktu atrasts labāks risinājums.

Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pirmdien sacīja, ka abas puses spērušas "izšķirošu soli" ceļā uz Lielbritānijas izstāšanās līguma pabeigšanu, kas savukārt ļautu sākt sarunas par nākotnes tirdzniecības līgumu abu pušu starpā.

Kāda augsta ranga ES amatpersona sacīja, ka Tusks ar ES līderiem apspriedīs arī "sarunu stratēģiju" gaidāmajām tirdzniecības sarunām.