foto: Ekrānuzņēmums
Latvijā dzimis bijušais Krievijas spiegs ziņo, ka ticis indēts Jaunzēlandē
Bijušais VDK aģents Boriss Karpičkovs paziņojis, ka kāds Jaunzēlandē uz ielas viņam iepūtis sejā indi.
Pasaulē
2018. gada 15. marts, 05:12

Latvijā dzimis bijušais Krievijas spiegs ziņo, ka ticis indēts Jaunzēlandē

Jauns.lv

Bijušais Krievijas spiegs Boriss Karpičkovs paziņojis, ka viņš Oklendā ticis saindēts. Latvijā dzimušais Boriss stāsta, ka pēc uzbrukuma no viņa ķermeņa sākuši izkrist mati un vīrietis zaudējis 30 kilogramus, vēsta aģentūra Vice.

Valsts drošības komitejas (VDK) aģents Boriss Karpičkovs TV raidījumam "Good Morning Britain" pastāstījis, ka Oklendā gājis pa ielu un kāds viņam sejā iemetis pulveri, pēc kura viņš saslimis.

"Es vienkārši gāju pa ielu, man rokās bija soma. Skatījos pa kreisi uz veikala skatlogiem un tad ar perifēro redzi pamanīju, ka kāds man tuvojas. Viņš izskatījās pēc parasta ubaga, kurš mēģināja saķert manu somu," stāsta Karpičkovs.

"Pēc tam sajutu tādus kā putekļus, kas man tika iemesti sejā, bet ubags vienkārši aizgāja," turpina bijušais aģents.

"Es nogāju apmēram 1500 metrus un gandrīz zaudēju samaņu, jo man sāka griezties galva. Sāku svīst, bet tovakar vēlāk man sākās dīvainas iesnas," atceras Boriss.

foto: Google Maps
Karalienes iela Oklendā, pa kuru gāja bijušais Krievijas aģents.

Karpičkovs sākumā domājis, ka viņam ir gripa, bet tad sācis zaudēt svaru un apmatojumu.

Viņš par notikušo nav vēlējies ziņot drošības sargājošajām iestādēm, jo tāda esot viņa darba specifika.

Spiegs stāsta, ka viņš Jaunzēlandē bijis 15 mēnešus, laikā no 2006. līdz 2007. gadam. Viņš deviņdesmitajos gados bija dubultaģents.

Karpičkovs dzīvo pastāvīgās bailēs par savu dzīvību. Šobrīd viņam ir jauna identitāte, un spiegs dzīvo ar Lielbritānijas pilsoņa pasi, pēc krišanas Kremļa nežēlastībā.

Boriss Karpičkovs dzimis Latvijā, un astoņdesmitajos godos viņu savervējusi Padomju Savienība. Viņš darbojies Padomju Savienības labā pret Latviju un ASV, kā arī Latvijas labā pret Padomju Savienību. Kad viņš atklāts, Boriss, izmantojot viltotu pasi, ieradies Lielbritānijā un lūdzis politisko patvērumu.

Viņš strādājis Krievijas izlūkdienestā vairāk nekā desmit gadus, tiekot paaugstināts līdz VDK kapteiņa rangam, tādējādi piekļūstot slepenākajiem Kremļa noslēpumiem. Lielāko karjeras daļu viņš pavadījis Padomju Latvijā, kur specializējās kā pretizlūkošanas aģents.

Kad 1991. gadā sabruka Padomju Savienība, Karpičkovs palicis neatkarību ieguvušajā Latvijā, kur pievienojies valsts izlūkdienestiem. Viņš palicis arī Kremļa sarakstos, sniedzot informāciju arī saviem vecajiem priekšniekiem.

Viņš uz diviem mēnešiem ticis apcietināts. Pēc atbrīvošanas, Borisam Latvijā piespriests mājas arests. Caur vairākām valstīm viņš aizbēdzis uz Lielbritāniju, izmantojot vienu no viltotajām pasēm, ko viņš ieguva savā spiega karjeras laikā.

Karpičkovs apgalvoja, ka šā gada sākumā viņš brīdināts par to, ka Krievijas izlūkdienesti pret viņu, Sergeju Skripaļu un citiem vērsīs uzbrukumus. Šī iemesla dēļ Boriss nav bijis pārsteigts, kad izdzirdējis par Anglijā notikušo uzbrukumu.

Boriss atkārtotu informāciju par iespējamo uzbrukumu saņēmis pirms trim nedēļām savā dzimšanas dienā 12. februārī, kad to uztvēris kā joku.  Šādi brīdinājumi un draudi bijuši jau iepriekš, bet viņš joprojām ir dzīvs. Tomēr pēdējie notikumi ar Skripaļu, kuru Karpičkovs iepriekš nav pazinis, liek kļūt īpaši uzmanīgam.

Bijušais aģents nav pārliecināts, ka ar notikušo tieši saistīts arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tomēr ir drošs, ka rīkojumus devušas viņam pietuvinātas personas, kas ieņem augstus amatus VDK.

Jau ziņots, ka Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Vakar Jaunzēlandes ārlietu ministrs Vinstons Pīters paziņoja, ka valdībai ir nopietnas bažas par ķīmiskas nervu paralizējošas vielas pielietošanu Lielbritānijā, kā rezultātā cietuši cilvēki.

"Kā šis militārais nervu aģents tika transportēts no Krievijas un izplatīts ārvalstīs ir galvenais jautājums. Nepieciešama steidzama starptautiska izmeklēšana," viņš ziņoja.

Bijušais čekists apsūdzēts par 232 000 ASV dolāru piesavināšanos

Bijušais Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieks Boriss Karpičkovs Latvijā ir apsūdzēts krāpšanā. Karpičkovam celta apsūdzība pēc Kriminālkodeksa (KK) 144. panta 4. daļas - par mantas piesavināšanos lielos apmēros, pēc KK 190. panta - par dokumentu viltošanu un pēc 218. panta 1. daļas - par neatļautu ieroča nēsāšanu.

Viņš tiek apsūdzēts par 232 000 ASV dolāru piesavināšanos no bankas „Olimpija” izsniegtā G-24 kredīta firmai „Kompānija Alda”, kas piederēja „Pārdaugavas” grupējuma vadītājam Vladimiram Ļeskovam, pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu pirmajā pusē.

Karpičkovs atrodas meklēšanā kopš 1996. gada, kad viņš aizbēga no mājas aresta. 1999. gada oktobra sākumā Karpičkovs tika aizturēts Londonā, taču Lielbritānija atteicās izdot viņu tiesāšanai Latvijā, nepaskaidrojot iemeslu. Kopš tā laika Karpičkovs ik pa laikam sniedz skandalozas intervijas britu laikrakstiem un sakās esam dažādās Rietumvalstīs.

1959. gadā dzimušais Karpičkovs padomju laikā strādāja Latvijas VDK, kur viņš uzdienējās līdz majora pakāpei. Pēc komunistiskās impērijas sabrukuma, kā viņš pats apgalvojis, bijis dubultaģents - strādājis gan Latvijas, gan Krievijas specdienestu labā. Latvijas drošībnieki gan noliedz, ka Karpičkovs kādreiz ir strādājis Latvijas valsts interesēs.

Vairākus gadus viņš bēguļo no vienas valsts uz otru, tās apsūdzot nespējā nodrošināt viņa kā slepenā aģenta drošību. Pārmetumus ir izpelnījusies ne tikai Latvija, bet arī Lielbritānija, ASV, Krievija un pat Jaunzēlande. Ik pa laikam Karpičkovs nāk klajā ar atmaskojošiem paziņojumiem gan par mūsu, gan par ārzemēs dzīvojošo krievu oligarhu „netīrajām lietām”. Piemēram, pirms 15 gadiem viņš ir paziņojis, ka Andris Šķēle it kā esot bijis iesaistīts G-24 kredītu izkrāpšanas shēmās. Karpičkova rīcībā ir arī dažādi slepeni noklausītu sarunu ieraksti, kurus viņš veicis gandrīz pirms 20 gadiem, būdams, vēl Latvijā. Zināms, ka šajās sarunu ierakstu kolekcijās ir atrodamas arī, iespējams, visnotaļ atmaskojošas kādreizējās „Bankas Baltija” īpašnieka Aleksandra Laventa sarunas.

PSRS sabrukuma Karpičkovs esot iesaistījies Latvijas specdienestos, bet vienlaikus arī piegādājis informācijas Krievijas specdienestam FSB – bijis klasisks dubultaģents. Britu laikrakstam Karpičkovs stāsta, ka 90.gadu sākumā slepus esot iekļuvis arī Lielbritānijas vēstniecības Latvijā telpās un tur novietojis noklausīšanās ierīces. Viņš tāpat Latvijā esot veicis pārdrošas operācijas lai dezinformētu ASV specdienestu CIP.

1995. gadā Karpičkovs esot apvainojies uz FSB neizmaksātās algas dēļ un aizbēdzis uz Lielbritāniju, jo arī Latvijā viņam dzīves neesot bijis – latvieši esot nojautuši viņa saistību ar FSB.