foto: LETA
Indēšanas lietā briti asi vērsīsies pret Krieviju, prognozē Ojārs Ēriks Kalniņš
Kalniņš: Saistībā ar Skripaļa saindēšanu Lielbritānija pret Krieviju varētu vērst jaunas sankcijas.
2018. gada 14. marts, 08:37

Indēšanas lietā briti asi vērsīsies pret Krieviju, prognozē Ojārs Ēriks Kalniņš

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam Lielbritānija varētu Krievijai noteikt gan jaunas sankcijas, gan vīzu ierobežojumus, gan lemt par kaut ko, kas skars tās finansiālo pasauli, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Politiķis teica, ka Lielbritānijas prasīto atbildi viņš no Krievijas puses nesagaida. Kalniņš teica, ka Lielbritānija ar NATO valstīm ir saskaņojusi savu reakciju un noprotams, ka trešdien valsts drošības padome tiksies, lai reaģētu.

Viņš ir pārliecināts, ka spiediens reaģēt ir pieaudzis, ņemto vērā, ka šis nav vienīgais "mistiskās" nāves gadījums, kas saistīts ar Krieviju. "Domāju, ka arī no britu parlamenta ir diezgan stingrs spiediens [..]," uzsvēra Kalniņš.

Politiķis pauda, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam šobrīd prioritāte ir bijusi gatavošanās vēlēšanām. Viņaprāt, daudzi gaida, kad vēlēšanas noslēgsies. "Daudz var mainīties pēc tam," pieļāva Kalniņš, uzsverot, ka ir arī daudz citu problēmu, tai skaitā aizvien ir okupēta Krima, ir problēmas Sīrijā.

Politiķis šaubās, vai pēc vēlēšanām Krievijā notiks iekšējas pārmaiņas, tomēr Putina attiecībās ar ārējo pasauli izmaiņas varētu būt.

Kā ziņots, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja jau pirmdien atzina, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu "ļoti iespējams" ir atbildīga Krievija.

Pēc Mejas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Meja deva Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu. Premjere paziņoja, ka Lielbritānija izskatīs Maskavas atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, "taču, ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti".

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.