foto: AP/Scanpix/LETA
Lībijā no nometnēm repatriēti 16 000 migrantu
No Lībijas nometnēm dzimtenē atgriezās 16 000 cilvēku.
Pasaulē
2018. gada 14. marts, 00:07

Lībijā no nometnēm repatriēti 16 000 migrantu

LETA

Lībijā no migrantu aizturēšanas nometnēm ir repatriēti vairāk nekā 16 000 afrikāņu migrantu, īstenojot ārkārtas plānu, otrdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietu un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas un Āfrikas līderi decembrī paziņoja par plānu migrantu "brīvprātīgu" deportāciju paātrināšanai no Lībijas pēc tam, kad medijos parādījās televīzijas materiāls par vergu tirgu Lībijā, kur nesodīti darbojas cilvēku kontrabandisti un noziedznieku tīkli.

Migrantu aizturēšanas nometnes Lībijā jau bija bēdīgi slavenas pēc ziņām par izvarošanām, spīdzināšanām un piekaušanām nometnēs, kuras kontrolē ANO atbalstītā Lībijas premjerministra Fajeza al Sarradža valdība.

"Šī gada pirmajos divos mēnešos – janvārī un februārī – mums izdevās izglābt un atbrīvot vairāk nekā 16 000 cilvēku no nometnēm Lībijā," Mogerīni paziņoja Eiropas Parlamentā Strasbūrā.

Visa 2017.gada laikā no Lībijas nometnēm dzimtenē atgriezās 16 000 cilvēku, un Mogerīni sacīja, ka tagad tajās palikuši tikai kādi 4000 līdz 5000 cilvēku.

"Es uzskatu, ka mēs varam pilnīgi iztukšot tās, maksimums, dažu mēnešu laikā," teica Mogerīni.

Lībija, kur par ietekmi cīnās konkurējoši kaujinieku, džihādistu un cilšu grupējumi, ir nozīmīga tranzīta valsts nelegāliem afrikāņu migrantiem, kas mēģina pāri Vidusjūrai nokļūt Eiropā.

Migrantu pieplūdums Itālijā ir krasi sarucis, kopš ES pērn noslēdza vienošanos ar Lībiju par migrācijas ierobežošanu.