foto: Ekrānuzņēmums
Zināms, kad paredzētas Grenlandes parlamenta vēlēšanas
Grenlande joprojām cīnās ar lielām finansiālām un sociālām problēmām.
Pasaulē
2018. gada 13. marts, 23:41

Zināms, kad paredzētas Grenlandes parlamenta vēlēšanas

LETA

Grenlandē, kas bauda Dānijas autonomās teritorijas statusu, vietējā parlamenta vēlēšanas notiks 24.aprīlī, otrdien paziņoja likumdevēji.

Sagaidāms, ka galvenie jautājumi priekšvēlēšanu kampaņā būs Grenlandes pilnīga neatkarība un no zvejniecības atkarīgās ekonomikas diversifikācija.

Likumu, kas piešķīra Grenlandei pašpārvaldes tiesības, Dānijas parlaments pieņēma 2009.gadā, Kopenhāgenas kontrolē atstājot kontroli pār monetāro politiku, ārlietām un aizsardzību.

Tomēr šī pasaules lielākā sala, kur mīt aptuveni 56 000 cilvēku, joprojām cīnās ar lielām finansiālām un sociālām problēmām.

Lai gan ik gadu Grenlande saņem no Dānijas valdības 3,4 miljardus kronu (451 miljonus eiro) lielas subsīdijas, daudzi grenlandieši atbalsta pilnīgas suverenitātes un ekonomiskās neatkarības iegūšanu.

Tajā pašā laikā viņi nav gatavi maksāt par neatkarību ar dzīves līmeņa pazemināšanos.

Tomēr viņi cer, ka Grenlandes ekonomiku stiprinās tūrisms un ārvalstu investīcijas bagātīgo izrakteņu iegulu apguvē.

Šobrīd 90% no Grenlandes eksporta nodrošina zvejniecība, jo citu nozaru attīstību traucē vāji attīstītā infrastruktūra.

Pašreizējo valdību veido trīs kreiso partiju koalīcija, kuras sastāvā ir sociāldemokrātiskā partija "Siumut" ("Uz priekšu!"), sociālistiskā partija "Inuit Ataqatigiit" ("Tautas kopība") un kreisi centriskā partija "Naleraq".

Koalīcijas valdību vada premjerministrs Kims Kīlsens, kura pārstāvētā "Siumut" uzvarēja 2014.gada vēlēšanās, iegūstot 34% balsu.

Tēmas