Terorista brālis: "Ja Salahs būtu gribējis, būtu vairāk upuru. Par laimi, viņš negāja līdz galam"
Salahs Abdeslams savam brālim Mohamedam no Beļģijas cietuma atklājis: "Ja es būtu gribējis, būtu vairāk upuru. Par laimi, es negāju līdz galam."
Pasaulē
2016. gada 2. aprīlis, 13:50

Terorista brālis: "Ja Salahs būtu gribējis, būtu vairāk upuru. Par laimi, viņš negāja līdz galam"

Jauns.lv

Par Parīzes teroraktu rīkošanu aizdomās turamais Salahs Abdeslams uzbrukumu laikā pats izlēmis neuzspridzināties, piektdien paziņoja viņa brālis.

Kā pavēstīja Mohameds Abdeslams, viņa brālis "brīvprātīgi izvēlējās neuzspridzināties" kopā ar pārējiem "Islāma valsts" džihādistiem, kuri novembrī Parīzē noslepkavoja 130 cilvēkus.

"Ja es būtu gribējis, būtu vairāk upuru," savam brālim no cietuma Beļģijas ziemeļos pastāstījis Salahs Abdeslams. "Par laimi, es negāju līdz galam."

26 gadus vecais Beļģijas pilsonis Abdeslams ir vienīgais vēl dzīvais aizdomās turētais saistībā ar 13.novembra teroraktiem.

Viņš tika aizturēts 18.martā Briselē pēc četrus mēnešus ilgas slēpšanās.

Kā paziņojis Abdeslama advokāts, viņa aizstāvamais esot izteicis gatavību sadarboties ar Francijas varasiestādēm.

Abdeslams ir bijis arī saistīts ar vismaz diviem teroristiem, kas 22.martā sarīkoja slaktiņu Briselē.

Ibrahims Abdeslams savu pašnāvnieka vesti detonēja pie stadiona Parīzē futbola spēles laikā, bet viņa brālis Salahs aizbēga uz Beļģiju. Trešais Abdeslamu brālis - Mohameds - ar ģimeni dzīvo Briselē un netiek saistīts ar brāļu pastrādātajiem noziegumiem.

2011.gads bijis laiks, kad abi brāļi pievērsušies radikālajam islāmam, stāsta Mohameds. Taču tas nebūt nenozīmē, ka Salahs un Ibrahims sākuši dzīvot Allāham tīkamu dzīvesveidu. "Viņi pārstāja dzert un sāka lūgties tikai kādu pusgadu pirms tam," britu presei atklāj Mohameds, ar vārdiem 'pirms tam' domādams 13.novembra koordinētos teroraktus Parīzes centrā. Nāves idejas Salahu aizrāvušas pēc tam, kad viņš ticis atlaists no darba vienā no lielākajām Briseles transporta kompānijām, kur strādājis par busiņa šoferi. Pēc tam Abdeslams nokļuvis darbā kādā veikalā, kur strādājis Abdelhamids Abauds - viņu uzskata par šo teroraktu rīkotāju. Abauds gāja bojā vienā no operācijām, viņa līķi atpazina tikai pēc pirkstu nospiedumiem.

Mohameds domā, ka brāļi tika radikalizēti ar manipulatīvām metodēm. Abdeslamu mātei bijušas skaidras aizdomas, ka Ibrahims pievērsies džihādistu idejām, taču par Salahu to nevarēja teikt, jo viņš turpinājis dzīvot visnotaļ vaļīgu dzīvesveidu. Abu vīriešu paziņas Briselē sacīja, ka nav nojautuši par viņu idejām spridzināt cilvēkus Allāha vārdā, jo "viņi taču to vien darīja kā pīpēja zālīti," par teroristu dzīvesveidu vēsta "Sunday Times". Jāpiezīmē, ka "Islāma valsts" iepriekš izplatījuši vairākus vēstījumus par to, kā tiek sodīti dzērāji un homoseksuālisti, un brāļi Abdeslami tos noteikti bija redzējuši, taču tas nebija šķērslis piekopt izvirtīgāku dzīvesveidu.

Līdzās draudzībai ar Abaudu, Salahs sadraudzējies arī ar Bilalu Hafdi - vēl vienu no teroristiem, kuru pasaules mediji dēvē par "baby face" - 20 gadus jaunajam cilvēkam bija zēniski mīlīgi vaibsti. Kā noskaidrojies, draudzība starp Salahu un Hafdi nezināmu iemeslu dēļ pārtrūkusi šī gada 30.septembrī. Taču acīmredzot tas nebija traucēklis sadarboties, realizējot koordinētos teroraktus Parīzē.


LETA/Foto: EPA/LETA, Reuters